Rekordmagasan alakult 2022 első negyedévében a használt EV-k iránti kereslet mértéke Nagy-Britanniában, éves szinten több mint duplájára nőtt a használt elektromos autó vásárlások száma.

Globálisan is egyre népszerűbbé válnak az elektromos autók, egyre jobban fokozódik a verseny az autógyártók között az EV piacon. Az autógyártók sorra dobják piacra az újabb és újabb elektromos modelleket. Azonban az elektromos autók túlnyomó többsége jelenleg még borsos árcédulával bír, amit nem engedhet meg mindenki magának. Az elmúlt időszakban drasztikusan megnőtt a kereslet a használt elektromos autók iránt, éves szinten több mint duplájára nőtt a használt elektromos autó vásárlások száma Nagy-Britanniában.

A Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) által ma nyilvánosságra hozott friss adatok szerint 2022 első negyedévében összesen 14 586 darab használt, tisztán elektromos hajtással szerelt autót vásároltak meg az Egyesült Királyságban, ami a 2021 azonos periódusában látott 6625 darab értékesítéshez képest 120.2 százalékos növekedést jelent. A használt plug-in hibridek iránti kereslet éves szinten 35.3 százalékkal nőtt meg, 14 433 darab értékesítéssel, míg a hibrid modellekből 35 007 darabot értékesítettek a használt autók piacán, ami 28.8 százalékos növekedést jelent. Ezzel 2022 első negyedévében a használt autó piac 3.6 százalékát uralták az elektromos autók, 2021 azonos periódusában még 1.6 százalék volt ez a szám. Az elektromos autók térhódítása a használt autók piacán jó jelnek mondható, hiszen egyre szélesebb rétegek számára válik ezáltal elérhetővé az elektromos autózás. Ezen konkrét adatok ugyan a brit használt autó piacra vonatkoznak, azonban globálisan is egyre nagyobb szerepet kap az elektromos autózás.

Az elektromos autók térhódításának ellenére még mindig a benzin és dízel hajtással szerelt járművek uralják a brit használt autó piacot, a tranzakciók 96.2 százalékát tették ki, mindez 1 707 135 darab eladott járművet jelent.

Összességében a használt autók iránti kereslet mértéke éves szinten 5.1 százalékkal nőtt meg a szigetországban. Az autóipart kifejezetten súlyosan érintő globális alkatrész- és chiphiány következtében nehéz helyzetben vannak az autógyártók, számos modellre több hónapos a várakozási idő, valamint az árak is meredeken emelkednek. Ezen tényezők hatására többen fordulnak a használt autó piachoz, ami a chiphiány enyhüléséig egy jelentős terhet levehet az autógyártók válláról.