Betett a romló kinti hangulat.

Az idei év egyik legnagyobb sztárja a magyar tőzsdén az OTP. A legnagyobb magyar blue chip például egy évvel ezelőtt még a 9000 ezres szinttel küzdött, 10000 forintot emelkedett az idei csúcsot nézve azóta az árfolyam. A hatalmas rally mögött sok általános, illetve vállalatspecifikus tényező áll. Az elmúlt napokban azonban jelentősebb visszaesést szenvedett el a bankpapír, több, mint 1000 forintot esett az OTP. Aggodalomra azonban valószínűleg nincs ok.

Folyamatos szárnyalás, majd visszaesés

Az OTP részvények árfolyama kis megszakításokkal május eleje óta szárnyal. A kitörést hosszadalmas stagnálás előzte meg, így ilyen szempontból technikailag is szép pályát futott be a bankrészvény árfolyama. A szárnyalás legutolsó köre azonban már nagyon jelentős technikai túlvettséget okozott az indikátorokban, még az ilyet egyébként viszonylag gyakran bemutató OTP-hez képest is erős szinteken álltak a számok. A most bekövetkezett korrekció hozzájárult ahhoz, hogy lehűljenek ezek az indikátorok, és hogy a technikai elemzés szempontjából ne legyen szélsőségesen túlhúzott az OTP árfolyama. Emelkedés esetén a 18000 forintos szint újbóli meghódítása lenne fontos, esés esetén a 17000-17400-es zóna szolgálhat támaszként, ahogyan néhány napja is.

Nincs még trendforduló (www.investing.com)

Elromlott a hangulat – de az OTP változatlan

Ahogy a fentiekben említettük, a technikai korrekció jelentős részben járulhatott ahhoz hozzá, hogy viszonylag jelentősebb visszaesés következett be az OTP részvények árfolyamában. Az eséshez azonban volt kiváltó ok, méghozzá az, hogy alaposan elromlott az általános befektetői hangulat a kínai ingatlanóriás, az Evergrande csődközeli helyzete miatt. Ezen kívül vállalat – vagy országspecifikus tényező ami az OTP-re hatna, nem történt. Ilyen szempontból nagyon pozitív az esés, hiszen ez valóban egy külső sokk által kiváltott technikai korrekció, és nem a bank fundamentumainak leromlása. Természetesen utóbbi is történhet bármikor, azonban fontos elkülöníteni a külső és specifikus sokkok okozta eséseket.  

Az OTP-nél nincs változás