8000 körül mozog az OTP árfolyama, lassan eldőlhet az irány.

Nem alakultak túl jól az elmúlt hetek a legnagyobb hazai blue chip számára. Az OTP részvényeinek árfolyama szeptember közepén még 9000 forint felett is járt, azóta viszont régi támasz szintjéig esett vissza. A bankpapír értékeltségét számos tényező befolyásolja, ezeken dől majd el, hogy végül ki tud-e törni az OTP, vagy pedig újabb lokális mélypontok várnak rá.

Nem szűnik a nyomás

Az OTP részvénye különösen nem volt jó helyzetben az elmúlt időszakban, ugyanis a bankrészvény jellemzően érzékeny mind az országspecifikus tényezőkre, mind a nemzetközi piaci hangulat alakulására. Márpedig egyik sem hozott jó híreket mostanában. A forint újabb mélypontokra esése aggodalmat kelthet az OTP piacán is, hiszen jól jelzi a befektetők kockázatkerülését a magyar eszközökkel kapcsolatban. Ráadásul a költségvetési és makrogazdasági helyzeten kívül egyéb kockázatok is vannak; a kamatstop további fennmaradása súlyos bevételkiesést okoz az OTP-nek is, az egyre magasabb kamatok pedig bár növelik a kamatmarzsot, a hitelezési aktivitás csökkenésével fenyegetnek.

A gyengülő forint sem tesz jót az OTP befektetői megítélésének

A külső tényezők közül kiemelkednek a nagy jegybankok monetáris szigorítása miatt eső részvényindexek, melynek hatása begyűrűzik a budapesti tőzsdére is. A recessziós félelmek ráadásul nemcsak az Egyesült Államokban vannak jelen, a környező országokra is gazdasági visszaesés vagy lassulás várhat – ezen országokból származik az OTP bevételének nagyjából fele. Az orosz-ukrán háború kapcsán pedig már az atomfegyverek bevetése is felmerült, nem kell sokáig magyarázni, hogy a mindkét országban jelenlévő nagybank számára ez szintén aggasztó hír.

Kellhetnek a jó hírek

Természetesen az OTP számára a legnagyobb mentsvár továbbra is a kiemelkedő profittermelési képesség lehet, amelyről legközelebb a novemberi gyorsjelentésben kaphatunk információkat. Addig is az uniós pénzekről való megegyezés, vagy pedig az ukrajnai háború feszültségének enyhülése kellhet ahhoz, hogy szép emelkedés tudjon kibontakozni az OTP részvényeinél. A nemzetközi hangulat javulása szintén segíthetne abban, hogy elrugaszkodjon a 7800-8000 körüli támaszokról a bankpapír, ebben az esetben a 8500-as, majd a 9000-res szint lehet a következő megálló.