Jelentős emelkedés jellemzi ma az OTP árfolyamát – a pozitív bankspecifikus tényezők mellett a nemzetközi hangulat oldódása is hozzájárult a szép teljesítményhez.

Jól indult a 2022-es esztendő az OTP részvényei számára. Miután a befektetők a karácsony előtt bejelentett kamatstopot reálisabban értékelve venni kezdték a bankpapírt, a részvény 2000 forintos emelkedést mutatott be néhány nap leforgása alatt. Aztán a nemzetközi hangulat az OTP-nek is keresztbe tett, de ma már valóságos szárnyalást produkál. Merre lehet a folytatás a volatilis évkezdés után?

Pozitív bankspecifikus tényezők, ijesztő kinti hangulat

Az OTP év eleji szárnyalása legnagyobb részben annak tudható be, hogy a befektetők felocsúdtak a 2021 év végi pánikból. Mint ismert, a kormány az október végi szinteken rögzíti 2022 első félévére vonatkozóan a lakossági jelzáloghitelek kamatait. Az intézkedés felvetheti a gyanúját esetleges további, bankokat érintő sarcoknak, azonban maga a döntés néhány milliárd forintos veszteséggel jár csupán a legnagyobb hazai bank számára. Ráadásul az OTP egyéb, bankspecifikus tényezői is igen pozitívak. Idén a 2019-es, a 2020-as és a 2021-es évek profitja után járó osztalékot is kifizetheti a cég a részvényeseknek, a jegybank kamatemelései pedig a bank kamatmarzsait növelik.. A közeljövőben leginkább az OTP márciusi gyorsjelentésére lesz érdemes figyelni, illetve a magyar makrogazdasági adatok is iránymutatók lehetnek.

Kiheverte a kamatstopot az OTP (www.shutterstock.com)

Az előző napok eséséért így gyakorlatilag teljes egészében az általános nemzetközi hangulat tehető felelőssé. Az Egyesült Államokból jövő kamatemelési félelmek a hangulaton keresztül gyakoroltak nyomást a magyar tőzsdére és így az OTP-re, az orosz-ukrán konfliktusnál azonban többről van szó. A nagybank ugyanis mindkét országban jelen van, és egy esetleges háborús konfliktus rengeteg bizonytalanságot okozna a keleti államok gazdasági, pénzügyi helyzetében.

Messze a csúcs

Annak ellenére, hogy ma szépen talpra állt az OTP árfolyama, messze van még a tavaly novemberben beállított történelmi csúcs. Továbbra is kiemelten fontos lehet az orosz-ukrán konfliktus alakulása, ez lehet most a legnagyobb hatással a legnagyobb hazai blue chip árfolyamának számára is. Emelkedés esetén a 100 napos mozgóátlag (17880 körül) lehet az első megálló, majd pedig a 18000 forintos szint. Amennyiben délnek indulna az OTP árfolyama, a lélektanilag is fontos 17000 forintos érték alatt leginkább az alsó Bollinger-szalag jelenthetne támaszt 16300 környékén.