Kevesebb, mint felére esett az OTP néhány hónap leforgása alatt, melyhez számos tényező vezetett. A lenti 4 momentumban bekövetkező változás kellhet a fordulathoz.

Aligha gondolta valaki novemberben, amikor 19000 forint felett állt az OTP árfolyama, hogy mostanra a 9000 forintos szint is távolabbinak tűnik majd. Tekintve, hogy a legnagyobb hazai blue chipről van szó, igen forró témának számít az OTP utóbbi időben tapasztalt rossz teljesítménye. A bankpapír árfolyam befolyásolja ugyanis körülbelül 40 %-ban a magyar tőzsdeindex, a BUX értékét, és a hazai magánbefektetők körében is az OTP részvénye a legérdekesebb általában. Az biztos, hogy hosszú hónapok óta nem tud talpra állni a papír, és egy tendenciózus esésnek lehetünk tanúi. Az OTP gyengeségének cikkünkben 4 okát azonosítjuk, amelyeknek megoldása lehet szükséges ahhoz, hogy érdemi emelkedés történjen a bankpapír árfolyamában.

Orosz-ukrán háború

Az OTP igazán jelentős esése az orosz-ukrán konfliktus súlyosbodásával, majd a háború kitörésével kezdődött, a zuhanó kés effektus néhány nap alatt több 10 %-kal csökkentette a bankpapír árfolyamát. Ennek fő oka, hogy a legnagyobb hazai banknak Oroszországban és Ukrajnában is van leánybankja, amelyekkel kapcsolatos már az első negyedévben tetemes leírásokra és céltartalékképzésekre került sor. Ráadásul óriási a bizonytalansági faktor azzal kapcsolatban, hogy  mi vár az ottani leánybankokra, mennyi veszteséget okozhatnak még a háború alakulásának függvényében.

A háború az esés legjelentősebb oka (www.shutterstock.com)

Különadó

Az idei év elején is sok elemzés megjelent már arról, hogy a kormány esetleg szektorális különadók bevezetésével segít a költségvetés segítségére. Végül néhány héttel ezelőtt ez valóra is vált, a tranzakciós illeték növelésével együtt 300 milliárdos plusz teherrel kell számolnia 2022-ben és 2023-ban is a bankszektornak. Azóta már azt is tudjuk, hogy az OTP-nek 78 milliárd forintos terhet jelent évente a különadó, ami az ukrajnai háború veszteségei miatt különösen rosszkor jön a banknak. Növeli a kockázatot, hogy nem vehető biztosra, hogy 2023-ban kivezetésre kerül a különadó, ez vélhetően az akkori gazdasági és költségvetési helyzet függvénye lehet.

Nemzetközi hangulat

Az OTP a hazai részvények közül az, amely talán a legérzékenyebben reagál a nemzetközi befektetői hangulat változásaira. Ahogyan láthatjuk, igen nagy esések történnek az irányadó részvényindexek tekintetében, ami a magyar tőzsdére, különösen az OTP-re is kihat. A kinti rossz légkörnek oka az orosz-ukrán háború és a nagy jegybankok szigorítása is, egyelőre nem látszik fordulat a külföldi börzéken. Így többször láthattuk az OTP jelentős esését akkor, amikor vállalatspecifikus tényező nem játszott szerepet, inkább a tőkepiaci pesszimizmus volt a fő indok.

Zuhannak az irányadó tőzsdék is (www.shutterstock.com)

Gazdaságpolitika és gazdaság

Éppen tegnap érkezett  a bejelentés, hogy 2022 végéig marad a hitelmoratórium, valamint a kamatstop is. Mindez további plusz terhet rak a hazai bankszektorra, így ez az információ is nyomás alatt tartja az árfolyamot. Lehetséges ugyanis a különadóhoz hasonlóan, hogy itt is további hosszabbításra kerül az intézkedés, ami kevéssé teszi lehetővé a tervezést a bank számaival kapcsolatban. Emellett a hazai gazdasági helyzet is aggasztó lehet, a magas infláció, a háborúhoz való földrajzi közelség, a makrogazdasági folyamatok bizonytalansága ronthatja az OTP megítélését a befektetők körében.