Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 22

Vasárnapi tükör 2023 július 2. Minden javult a tőzsdén

.Emelkedő forgalomban emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 50 505,73 ponton zárt pénteken, 0,2 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 35,325 milliárd forint volt az előző heti 32,212 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. Hétfőn kedvezőtlen nemzetközi hangulatban csökkent a tőzsde, európai összevetésben alulteljesített. A nemzetközi hangulatra egy Németországból érkezett kifejezetten gyenge makrogazdasági adat volt hatással, ugyanis az ifo index a vártnál jóval gyengébb lett. A német gazdasági kilátások az elmúlt 1-2 hónapban markánsan romlanak. Kedden a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek, mérsékelt csökkenéssel zárt a piac. Szerdán a kedvező nemzetközi hangulattal emelkedett a tőzsde, ugyanez jellemezte az európai tőzsdéket.

A piacokat megnyugtatta, hogy a Portugáliában tartott jegybanki konferencia hírei szerint az európai döntéshozók nem tartanak visszaeséstől, a gazdasági nehézségek ellenére jelentősen csökkentek a recessziós félelmek. Csütörtökön alacsony forgalom mellett iránytalan kereskedés zajlott a magyar tőzsdén. Pénteken ismét csökkenés lett a zárásra. Alulteljesítő volt a budapesti tőzsde, miközben a nyugat-európai tőzsdéken egy százalék feletti lett az emelkedés.

Az optimizmus okai a vártnál kedvezőbb európai inflációs adatok és a vártnál kedvezőbb amerikai inflációs adatok voltak. A varsói tőzsdeindex ugyanígy mínuszban van, mint a budapesti. Egyedi hírek nem érkeztek, egyfajta érdektelenség uralkodott – ismertette a távirati iroda.

A héten a vezető részvények közül a legnagyobb mértékben, 0,87 százalékkal az OTP erősödött. A papír 12 130 forinton zárt pénteken, 18,33 milliárd forintos heti forgalom mellett.

A Richter árfolyama 0,41 százalékkal gyengült a héten, pénteken a részvény 8420 forinton fejezte be a kereskedést. Heti forgalma 6,2 milliárd forint volt.

A Mol 0,99 százalékkal gyengült, a héten a részvény 7,5 milliárd forintos forgalmat ért el. A hét utolsó kereskedési napján 2988 forinton zárt.

A héten a Magyar Telekom árfolyama 0,25 százalékkal csökkent. pénteken a papír. 404,5. forinton zárt, heti forgalma 453,17 millió forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3619,88 ponton zárt a héten, ami 118,56 ponttal, 3,39 százalékkal magasabb az előző hetinél.