2024 május 23

Rekorderedménnyel zárta az első fél évet az Alteo

A közlemény szerint szintén rekordot jelent a konszolidált EBITDA (adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) értéke, amely meghaladta a 6,2 milliárd forintot az első fél évben, és amely 98 százalékkal több a múlt év azonos időszakában mértnél. Az EBITDA jelentős növekedésében kulcsfontosságú volt a hő- és villamosenergia-termelést irányító szabályozási központ megugró bevétele és a pandémia miatt tavaly megtorpant kiskereskedelmi üzletág visszapattanása – ismertették a közleményben.

A 2020-ban akvirált 15 megawattos szélerőműpark és a felújított gibárti vízerőmű többleteredménye szintén kivette a részét a szignifikáns növekedésből – tették hozzá. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett jelentés szerint az Alteo csoport 19,78 milliárd forint árbevételre tett szert az első fél évben, ez 22 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: az eredmények megerősítik abban, hogy jó úton járnak, és az eddigi szellemben kell folytatniuk a még 2019 őszén bemutatott, a 2024-ig tartó időszakra vonatkozó stratégiájukat – adta hírül a távirati iroda.

ájékoztatása szerint kiemelt figyelmet fordítanak a Szabályozási Központra, aminek érdekében rugalmas és magas hatékonysági fokú gázmotoros kapacitásokkal bővítik a szabályozási központot, és annak informatikai hátterét is tovább erősítik. A vezérigazgató beszámolt a társaság egyik legújabb fejlesztéséről, egy 5 megawattos teljesítményű energiatároló egység megvalósításáról, amelyet a Kazincbarcikai Fűtőerőműben helyeznek majd üzembe várhatóan még az idén.

Arra is kitért: egyre több jel utal arra, hogy csak átmeneti és kismértékű az a lassulás, amelyet a pandémia néhány üzletág (hulladékgazdálkodás, elektromos mobilitás, megújulótermelés-menedzsment) esetében okozott. Ezeken a területeken hasonló fellendülésre számítanak, mint amilyen a kiskereskedelmi szegmensben már lezajlott. A társaságot a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik, részvényei kedden 1450 forinton zártak; azok árfolyama egy éven belül 738 forint és 1530 forint között változott.