2024 július 13

Pannónia Nyugdíjpénztár vezetők felmentését kezdeményezték

Az ügyvezetőre, az igazgatótanács elnökére és további 13 jelenlegi és volt pénztári vezetőre összesen 59 millió forint személyi bírságot is kiszabott a jegybank a pénztártagok számára vagyoni hátrányt okozó ingatlanügyletek nyomán. A Pannónia vezető testületeinek döntései következtében több személy – köztük pénztári vezető, továbbá egyes, a vezetőkhöz, vagy a pénztárhoz kapcsolódó érdekeltek – kaptak kedvezményes lakásvételi lehetőséget, csökkentve ezzel a tagok egyéni számlájának hozamlehetőségét – írta az MNB.

A jegybank vizsgálata megállapította, hogy a megbüntetett személyek és a hozzájuk köthető érdekeltek a pénztár egy budapesti – lakásokat és irodákat magába foglaló – ingatlanfejlesztése esetében vásárolhattak maguknak lakásokat a normál vevőknek felszámított listaárakhoz képest kedvezményes áron, illetve egyéb kedvezményekkel és fizetési ütemezéssel – részletezte az MNB.

A határozat szerint a pénztár igazgatótanácsi elnöke és ügyvezetője, illetve az ellenőrző bizottság korábbi elnöke (jelenlegi igazgatótanácsi tagja) fejenként 10-10 millió forintos bírságot kapott. További 4-4 millió forint büntetést kapott az igazgatótanács három volt és jelenlegi tagja, 3 millió forint bírságot az igazgatótanács egy tagja, 2-2 millió forint bírságot az ellenőrző bizottság jelenlegi elnöke, további öt, volt és jelenlegi tagja, illetve 1-1 millió forint bírságot az ellenőrző bizottság két tagja – ismertette a távirati iroda.

A személyi bírságokat az érintetteknek magánvagyonukból kell kifizetniük, azt a pénztár nem vállalhatja át – ecsetelte a jegybank. A határozat tartalmát a Pannónia következő küldött közgyűlésén ismertetni kell a pénztártagokkal is – tették hozzá. Az MNB felhívta a figyelmet arra: a pénztári vezetők és vezető testületi tagok felelőssége, hogy munkájukat elsődlegesen a tagság érdekét képviselve, kiemelt gondossággal végezzék. A bírságösszegek meghatározásakor az MNB mérlegelte azt is, hogy az érintett vezetők hányszor szavaztak a jogellenes ügyletek mellett, illetve származott-e nekik vagy a hozzájuk kapcsolódó érdekelteknek anyagi előnyük is annak eredményeként.

A feltárt jogszabálysértések nem befolyásolják a pénztár hosszútávú megbízható, stabil működését – zárta közleményét az MNB.