2023 január 27

Nagyot ugró EBITDA, akvizíciós tervek – közzétette előrejelzéseit a NAVIGATOR

Nem sokkal a hazai tőzsde zárása előtt tett közzé tájékoztatást a NAVIGATOR a menedzsment terveiről, valamint 2022-es eredményvárakozásairól. A cég által készített prezentációból kiderül, hogy a NAVIGATOR célja egy ipari termelő vállalatcsoport kiépítése és működtetése, melynek eléréséhez akvizíciókkal és tőkebevonással számol a társaság vezetése.

Közel 300 milliós EBITDA jöhet

A NAVIGATOR Investments Nyrt. 2021-ben 1,6 milliárd forintos árbevételt ért el, a cég előrejelzése szerint a tavalyi évben jelentős növekedéssel az árbevétel közel 2 milliárd forintos szintre emelkedett. A cégcsoport egyszerű tételektől tisztított EBITDA teljesítménye jelentősen javult a közlemény szerint: a 2019-es 33 millió forintról 2022-re közel 300 millió forintra ugorhatott az EBITDA, az árbevételhez viszonyítva ez 15 %-os margint jelenthetett. Utóbbi adat lényegesen meghaladhatta a 2021-es évben tapasztaltakat, akkor 2 %-os marginnal működött a vállalat.

A továbbiakban is dinamikusan növelné a fenti mutatókat a NAVIGATOR Csoport. A következő évek további tőkebevonása és 3-4 sikeres akvizíciója után várhatóan meghaladja a 10 milliárd forintos árbevételt is a vállalat, 1,5 milliárd forintos EBITDA mellett. A NAVIGATOR által közzétett prezentáció kitér rá, hogy a cég jelenlegi tőzsdei kapitalizációja 2,5 milliárd forint körüli.

Jöhetnek az akvizíciók

A Társaság a felvásárlás vezérelte növekedés mentén valósítaná meg fenti céljait. A gépipari szerszám- és alkatrészgyártás területén, valamint az asztalos- és fémszerkezet gyártás, szerelés területén is 7-7 felvásárlási célponttal számolnak jelenleg. A NAVIGATOR közlése szerint ezek közül több, mint 10 cég megfelelt a támasztott kritériumoknak, lehetőséget adva az esetleges felvásárlásokra. Az akvizíciók után 2024-re IPO-val, 2025-re pedig nemzetközi piacra való lépéssel számol a vállalat.

A teljes prezentáció megtekinthető ITT.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!