2024 április 22

A BÉT terméklistáján a monostorpályi Civita Group

Május 23-án felkerülnek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) terméklistájára a Civita Group részvényei. Ezt közölte az egészségtudatos és „free from” élelmiszereket gyártó társaság hétfőn a BÉT honlapján.

A monostorpályi székhelyű társaság 11 442 190 darab, egyenként 100 forint névértékű törzsrészvényét regisztrálja a BÉT. Ebből 9 923 660 darab (86,73 százalék) a Vaposit Trust Befektetési Zrt. 1 518 590 (13,27 százalék) pedig a PBG FMC Kockázati Tőkealap tulajdonában van. A társaság a BÉT oldalán közzétett, jóváhagyott tájékoztatójában közölte, hogy tőkeemeléssel legfeljebb 3 millió darab, 100 forint névértékű, névre szóló, dematerializált törzsrészvény nyilvános értékesítését is tervezi 650-850 forintos ársávban. 2,4 milliárd forint értékben, az így kibocsátandó részvényeket is bevezetik a tőzsdére. A társaság a BÉT részvény szekciójának Standard kategóriájába kérte részvényeinek felvételét.

Tőzsdei kereskedés

A részvények tőzsdei kereskedésének megkezdését a kibocsátó a bevezetési szabályokban meghatározott feltételek teljesítése esetén, a bevezetési naptól számított 90 napos határidőn belül külön eljárásban kérelmezheti.

A családi vállalkozásban működő Civita Group Zrt. 2018. decemberében jött létre. Azzal a céllal, hogy holding társaságként összefogja a két operatív tagvállalatnak, a Civita Food Kft.-nek és az AGRI-CORN Kft.-nek a működését. A cégcsoport 30 éve működteti Közép-Európa legnagyobb kukoricamalmát Monostorpályiban. Többek között magas rosttartalmú kukoricalisztet, kukoricadarát és kukoricatésztát gyártanak. Magyar, többségében termeltetési szerződéses viszonyban álló gazdáktól vásárolt GMO- és vegyszermentes alapanyagokból. A Civita Group gluténmentes tésztagyártó, és ehető tányérokat, illetve poharakat előállító monostorpályi üzemét 2023 márciusában adták át. A 2,5 milliárd forintból megvalósult beruházásnak köszönhetően az évi tésztagyártási kapacitás háromszorosára nő. A kukoricaolaj gyártása pedig 150 tonnára – ismertette a távirati iroda.

Új üzemet avattak

Vaszkó Gábor, a társaság vezérigazgatója az új üzem felavatásán nyilatkotott. Elmondta, hogy a kukoricából készülő termékeiket, a kukoricaolajat és a száraztésztákat már tizenegy európai országba exportálják. Az ehető poharak és tányérok gyártásával pedig 500 tonna műanyag kiváltását teszik lehetővé évente. A tárasaság tavalyi árbevétele ötmilliárd forint volt, eredményük elérte a 800 milliót, idén 20 százalékos növekedést terveznek – mondta.