2024 július 25

Reggeli hírlevél – 2021.02.17

Belföld

Komoly emelkedés a BUX árfolyamában

A jó nemzetközi hangulatnak, és a hazai jó híreknek egyaránt köszönhető, hogy kilőtt a BUX árfolyama, és nemcsak a tegnap óvatosan beharangozott 44000 pontos szintet törte át, hanem már a 45000-es szinttel kacérkodik. Technikai szempontból biztos támasz a középső Bollinger-szalag, és egyelőre nem valószínű, hogy a megindult emelkedés akadályba ütközik a következő napokban. 

Megugrott a Richter

A banki háttérből jelentős céláremelés érkezett a Richterre, ami ennek köszönhetően kimagaslóan teljesített, hiszen 4,2%-os emelkedéssel 8980 forinton zárt. A forgalom nem volt kiemelkedő, de átlagon felülinek számít, és bár technikai szempontból nincs sok terület a további emelkedésre a következő napokban, jelenleg inkább a fundamentális mutatók mozgathatják az árfolyamot.  

Fontos szintet hagyott maga mögött az OTP

Váratlanul elindult felfelé az OTP árfolyama, és ezzel egy komoly ellenállási szintet üthet át a jegyzés. 2,6%-os emelkedéssel 13600 forinton zárt az árfolyam, és ezt az amúgy is jelentős elmozdulást megerősíti, hogy jelentős forgalom mellett történt. Technikai szempontból a Bollinger-szalag áttörése adhat területet az árfolyam további növekedésének.

Továbbra is oldalazik a forint

Továbbra is az utóbbi hetek alatt kialakított 355-360-as sávban oldalazik a hazai deviza és az euró keresztárfolyama, és egyelőre nem látszik, hogy mi törné meg ezt a tendenciát. Az euróval szemben 358.84-en, a dollárral szemben 296.37-en áll a forint. 

Külföld

Vegyes zárás az USA-ban, de a DOW új csúcson zárt

Továbbra is a mindenkori csúcsokhoz közel maradtak az amerikai indexek, annak ellenére, hogy napon belül inkább az esés jellemezte a piacot. A DOW kiemelkedő teljesítményét leginkább az olajárak és az energiaszektor kitartó emelkedése okozta. A DOW új csúcsra, 31 516,44 pontra emelkedett (+0,18%), az S&P 500 3932,12 pontig esett (-0,07%), míg Nasdaq100 13 771,69 ponton (-0,25%) zárt.

Value over Growth

Tegnap tisztán látszott, hogy az érték alapú részvények bőven felülteljesítették a technológiai szektort. Azok a részvények amik tegnap nagyot emelkedtek, például a Royal Caribbean Group, a Carnival Corp, a Norwegian Cruise Line vagy a Marathon Oil Group kivétel nélkül hatalmas árfolyamcsökkenésen mentek keresztük a vírus kirobbanása óta. Már az elnökválasztás óta lehet hallani arról, hogy a növekedési és az értékalapú befektetések közötti értékeltségi szakadék  csökkenhet a vakcinák beadásával és a gazdaságok újraindításával. Egyelőre a technológiai szektor köszöni jól van, de az érték alapú részvények folyamatosan igyekeznek ledolgozni hátrányukat.

Lokális csúcson zárt az olaj ára

Ismét 60 dollár felett tudott zárni a WTI olaj árfolyama. Ezzel a fekete arany bőven visszatért a válság előtti árszintekre. 8-10 hónappal ezelőtt nehéz volt elképzelni, hogy hol is lehet majd 2021 elején az olaj árfolyama. Az utóbbi hónapok több száz százalékos árfolyam emelkedése azonban jól mutatja, hogy egyre nagyobb a bizalom a gazdaságok újraindulását és az olaj fontosságát illetően.

50 000 dollár felett van a Bitcoin

Harmadik alkalommal próbálkozott az 50 000 dollár áttörésével a legnagyobb kriptovaluta árfolyama. Ezúttal nem adták egyből vissza a szint alá az árfolyamot, már több, mint 2 órája tartja az 50 000-es határt. A hírek szerint több intézmény is tervezi növelni pozícióját, amivel valószínűleg nem várhatnak sokat ha ilyen gyorsaságban emelkedik új csúcsra az árfolyam. Ma reggel 50 975 dolláron is járt a Bitcoin árfolyama.