2024 május 30

Megadta az engedélyt a jegybank, a CIG mégsem javasolja az ajánlat elfogadását

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti határozatában jóváhagyta a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. 327 forintos vételi ajánlatát a CIG-részvények felvásárlására, a CIG Pannonia Életbiztosító Nyrt. igazgatósága azonban nem javasolja az ajánlat elfogadását – közölte a cég a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden.

Kiemelték: az ajánlat időtartamának kezdő napja szeptember 10., zárónapja október 11. Az ajánlattevő nem tervez számottevő változást a társaság menedzsmentjében, munkavállalói összetételében és létszámában – állapította meg a cég igazgatósága. A testület ugyanakkor az ajánlat elfogadását nem javasolja a tőzsde honlapján elérhető dokumentum szerint – adta hírül a távirati iroda.

A társaság érdeke, hogy a közkézen lévő részvényeinek száma minél nagyobb arányban megmaradjon, amely a kellő likviditás és a részvényesi ellenőrzés alapja és egyben a hosszútávú szabályozott piaci jelenlét garanciája – érveltek. Az igazgatóság a társaság részvényeinek értékét a korábban közzétett Növekedési Stratégiára és független pénzügyi tanácsadó véleményére alapozva a vételi ajánlatnál magasabb szintekre pozícionálja – derült ki a közleményből.

A tőzsdén jegyzett életbiztosító júniusban közölte, hogy részvényeire a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. kötelező nyilvános vételi ajánlatát benyújtotta a jegybankhoz felügyeleti jóváhagyásra. A részvénytársaságban legalább ötszázalékos szavazati joggal rendelkezik jelenleg a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. (32,69 százalék), a VINTON Vagyonkezelő Kft. (11,79 százalék), a KAPTÁR Befektetési Zrt. (5,34 százalék) és Móricz Gábor (5,29 százalék).

A CIG Pannónia csoport bevétele a társaság jelentése szerint 18,4 milliárd forintra nőtt az első félévben, ami 68 százalékos növekedés a múlt év azonos időszakához képest. A biztosítási díjak 16 százalékkal 10,8 milliárd forintra növekedtek idén január-júniusban. A CIG Pannónia részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír hétfőn 324 forinton zárt, éves maximuma 379 forint, minimuma 265 forint volt.

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. nagyvállalati ügyfelek kiszolgálására szakosodott, egyedi igényeket kielégítő biztosítási megoldásokat kínál. A társaság 2003-ban alakult; a 12 vállalatból álló cégcsoport árbevétele 2020-ban 9 milliárd forintot meghaladó volt, az általuk közvetített biztosítások díjállománya meghaladta a 100 milliárd forintot.