Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 25

Kilőtt a KÉSZ Csoport árbevétele és eredménye

A tervezéstől, a gyártáson és kivitelezésen át, az üzemeltetésig teljes körű tevékenységet végző, idén 40 éves KÉSZ Csoport két számjegyű árbevétel-növekedéssel zárta az idei első fél évet: az értékesítés nettó árbevétele meghaladta a 84,7 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 21 százalékos növekedés. A cégcsoport konszolidált adózás előtti eredménye a széles portfoliónak köszönhetően mintegy 5 milliárd forintra rúgott, ami a bázis időszakhoz viszonyítva 17,5 százalékos bővülés. Hozzátették, hogy a csoport saját tőkéje mintegy 38 százalékkal 45,8 milliárd forintra emelkedett. A konszolidált mérlegfőösszeg pedig 24,3 milliárd forinttal, csaknem 17 százalékkal 169 milliárd forintra nőtt éves összevetésben.

A közlemény idézte Vida Tamást, a KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta annak ellenére, hogy az építőipari szereplők a korábbinál sokkal óvatosabbá váltak az alapanyag-, nyersanyag- és energiaárak emelkedése miatt, minősített megrendelői szerződéses állományuk alapján 2022-ben és 2023-ban is stabil, megbízható árbevételre számítanak. Arra is kitértek, hogy az elmúlt évben két alkalommal vállalati kötvényeket bocsátottak ki a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában, 22 milliárd forint és 11 milliárd forint névértéken. Az így befolyt friss tőkét pedig elsősorban az építőipari kapacitásaik bővítésére és hatékonyságnövelésre, valamint ingatlanfejlesztési portfóliójuk bővítésére fordítják. Vida Tamás a közleményben azt is megjegyezte, hogy a KÉSZ Csoport az idén az utolsó negyedévben friss tőkét szeretne bevonni zöld minősítési kötvénykibocsátás vagy hosszú lejáratú hitelfelvétel keretében -ismertete a távirati iroda.

A befolyó új források a KÉSZ Csoport nemzetközi jelenlétét erősítenék: a szerbiai és romániai ingatlanfejlesztéseket fedeznék. Rámutattak, hogy az erőforrások bővítését és a külpiaci tevékenység fokozását támogatja az is, hogy májusban a vállalat többségi, 90 százalékos tulajdonrészt szerzett a FRONTAL Holding Zrt.-ben. A tranzakciónak köszönhetően meghatározó szereplő jött létre nemcsak a magyarországi, de nemzetközi alumínium-üveg homlokzattechnikai piacon is. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Kész Holding Vállalkozásfejlesztő és Vagyonkezelő Zrt. nettó árbevétele tavaly 166,605 milliárd forint volt, a 2020-ban elért 117,216 milliárd forint után. A vállalatcsoport 8,687 milliárd forint nyereséggel zárta 2021-et, míg egy évvel korábban 4,067 milliárd forint adózott eredményt ért el.