2024 július 20

BIF: jöhet a 20 forintos osztalék

A javaslat szerint a mintegy 5 milliárd forintnyi osztalékot az osztalékként kifizethető szabad eredmény és eredménytartalék terhére teljesítené a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként működő cég. A BIF 2020-ra nem fizetett osztalékot. A társaság az elfogadásra javasolt nemzetközi pénzügyi beszámolási szabvány (IFRS) szerint készített 2021. évi auditált mérlege alapján 8,171 milliárd forint mérleg szerinti eredményt ért el 2021-ben. A közgyűlési javaslat felhatalmazná a társaságot, hogy legfeljebb az alaptőke 25 százalékáig terjedő mértékben vásároljon saját részvényeket a közgyűlést követő 18 hónapban az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások fejlesztése és fenntartása érdekében. A BIF éves konszolidált jelentése szerint befektetési célú ingatlanainak értéke 2021-ben 52 milliárd forintról 63 milliárd forint fölé emelkedett, az anyavállalatra jutó saját tőke értéke 42 milliárd forintról 50,5 milliárd forintra nőtt.

Az ingatlanok bérbeadásával, hasznosításával és kereskedelmével foglalkozó BIF valamennyi ingatlana Budapesten található, többségében irodaház és emlékmű jellegű hotel. A társaság értékesítési nettó árbevétele mintegy 6,1 milliárd forintról 4,9 milliárdra csökkent, miközben egyéb működési bevétele 3,5 milliárdról 6,2 milliárdra nőtt. Az egyéb működési bevételek között a befektetési célú ingatlanok értékének növekedése jelenik meg, ami az előző évihez képest jelentősen emelkedett. Így a működési eredmény 5,1 milliárd forintról 8,3 milliárdra gyarapodott, az adózott eredmény 8,2 milliárd forintra emelkedett a 2020-as 4,9 milliárdról. A koronavírus-helyzet és az orosz-ukrán háború hatásai kapcsán a társaság felmérte és elkészítette az arra vonatkozó becsléseket, hogy fennáll-e lényeges bizonytalanság a vállalkozás folytatására való képesség tekintetében, és arra jutott, hogy helytálló a vállalkozás folytatását feltételezni a belátható jövőben, lényeges bizonytalanság nem áll fenn – közölte a távirati iroda.

A BIF részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, pénteken a papír 230 forinton zárta a kereskedést. Az elmúlt egy évben minimuma 199 forint, maximuma 270 forint volt.