2024 május 27

Az ANY Biztonsági Nyomda – Nagyot ugrott a profit

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. 3,492 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért 2023 első kilenc hónapjában. 73 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában; a nettó árbevétele 25 százalékkal 44,0 milliárd forintra emelkedett.

Közétett beszámoló

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közétett beszámolója szerint a vállalat első kilenc havi kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 7,0 milliárd forint lett. 39,4 százalékkal emelkedett az előző év hasonló időszakához viszonyítva. Az EBITDA marzs így 14,26 százalékról 15,88 százalékra nőtt. A jelentés szerint a stratégiai termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások forgalma 22 milliárd forint volt. 89 százalékkal magasabb, mint 2022 hasonló időszakában. A szegmens export árbevétele 490 százalékkal emelkedett és 11,6 milliárd forintot ért el. A kártyagyártás, megszemélyesítés árbevétele 11 százalékkal, 9,7 milliárd forintra csökkent.

Nyomtatványgyártás

A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás szegmens 9,2 milliárd forint bevételt hozott, amely 4 százalékkal alacsonyabb, mint a bázisidőszaki érték. A hagyományos nyomdatermékek árbevétele 1,3 milliárd forintot ért el, ez 9 százalékos éves csökkenés. Az export árbevétel 86 százalékkal 24,7 milliárd forintra nőtt, az export részáranya az összes bevételhez viszonyítva 56,1 százalékot ért el a bázisidőszaki 37,9 százalék után. Az ANY közleménye idézi Zsámboki Gábort, a társaság vezérigazgatóját, aki kiemelte: az export értékesítés felfutása főként az angolai projekt sikerének és a nemzetközi piacon értékesített útleveleknek köszönhető. Hozzátette: elengedhetetlen a technológiai fejlesztés, a kapacitás bővítése és a gyártástechnológiai, informatikai fejlesztések mellett a digitális kompetenciák növelése a cél – ismertette a  távirati iroda.

A társaság a digitális megoldások széles körű bevezetésre törekszik ezzel kiegészítve jelenlegi termékportfólióját – közölte a társaság. Az ANY Biztonsági Nyomda csoport a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb árbevételű biztonsági és üzleti nyomtatványgyártó cége, termékeit több mint 50 országba szállítja. Magyarországon öt, Romániában kettő, Szlovákiában és Moldovában egy-egy telephellyel működik.

Prémium kategóriában

A társaság részvényeit 2005 óta a Budapesti Értéktőzsdén, a prémium kategóriában jegyzik, a papír pénteken 1945 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb ára 1960 forint, minimuma 1385 forin