2024 május 24

Jól teljesített ANY Biztonsági Nyomda

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. konszolidált nettó árbevétele 26,175 milliárd forintot tett ki idén az első fél évben. 13 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

Biztonsági termékek

Ezt közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. A társaság – nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint készített – féléves vezetőségi beszámolójában kiemelték azt is, hogy a konszolidált adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) éves összevetésben 2,71 százalékkal, 3,717 milliárd forintra nőtt. A beszámoló szerint az árbevételen belül a stratégiai termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások forgalma 12,8 milliárd forintot tett ki.  68 százalékos növekedés 2022 első hat hónapjához képest. A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás árbevétele viszont idén az első fél évben az előző év azonos időszakához képest 22 százalékkal 5,4 milliárd forintra, a kártyagyártás forgalma pedig 9 százalékkal 6,6 milliárd forintra mérséklődött.

A teljes árbevétel 95 százalékát a stratégiai termékszegmensek adták. Közölték, hogy a társaság export-árbevétele 2023 első fél évében 12,9 milliárd forint volt.  4,7 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi értéknél. A beszámoló idézte Zsámboki Gábort, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatóját, aki kiemelkedő teljesítménynek értékelte, hogy a nyomda 20 éves exportpiaci terjeszkedése során csaknem 50 százalékra emelkedett az exportértékesítés aránya az árbevételben. A növekedéshez nagy mértékben járult hozzá az angolai projekt első szakaszaként az útlevélkibocsátó rendszer kiépítési feladatai kapcsán elhatárolt árbevétel. A megugrott biztonsági termékek és megoldások szegmens bevételhez az angolai projekt mellett jelentősen hozzájárulnak a nemzetközi piacokra gyártott útlevelek és egyéb papír alapú biztonsági dokumentumok.

Árfolyamok és kamatok

A vezérigazgató ugyanakkor jelezte, eredményükre még mindig hatással van a kedvezőtlen gazdasági környezet. Egyebek között az árfolyamok és kamatok negatív hatása, valamint a szolgáltatások jelentős költségemelkedése. A közlemény szerint az 1851-ben alapított ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. – korábbi nevén Állami Nyomda – Magyarország egyik legnagyobb, a CEE (kelet-és közép-európai) régió vezető biztonsági nyomdája.

Az ANY Biztonsági Nyomda csoport kilenc társaságból áll: Magyarországon 5, Romániában 2, Szlovákiában és Moldovában egy-egy telephellyel működik. A társaság stratégiája a biztonságos személy- és termékazonosításra, valamint a fizetést támogató termékekre fókuszál. A vállalat tevékenységét olyan referenciák jellemzik, mint a magyarországi elektronikus személyazonosító okmánykártyák előállítás. És megszemélyesítése, biometrikus útlevelek, vízumok és zárjegyek szállítása. Exporttevékenységének köszönhetően termékeit több mint 50 országba szállítja – olvasható a társaság beszámolójában.

Az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriában kereskednek, a papír árfolyama kedden 1610 forinton zárt, egy éven belül 1300 és 1775 forint között változott.