2023 szeptember 22

A Vodafone megvásárlása után kilőtt a 4iG

A tavalyi azonos időszakban 32,1 milliárd forint árbevétellel és 492 millió forint adózott eredménnyel zártak. A növekedést az elmúlt hónapokban végrehajtott akvizíciók segítették, így a forgalom 73 százaléka a távközlési vállalatok tevékenységéből származott – írták. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) az első fél év végére 6,3 forintra emelkedett a bázis időszaki 5,3 forintról, 18,8 százalékkal nőtt. Fennállásának egyik legsikeresebb időszakát zárta az év első hat hónapjában a 4iG, amely Magyarország egyik vezető, komplex szolgáltatásokat nyújtó, regionális cégcsoportjává fejlődött – írták az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

A közlemény szerint a romló gazdasági hatásokat ellensúlyozta a bevételek diverzifikációja, és a távközlési üzletágban megkezdett konszolidációs folyamatok. A távközlési szektor gyors növekedése számos stratégiai előnnyel járt, így a magasabb marzsok mellett a bevételek is egyenletesebben oszlanak meg. A nyugat-balkáni terjeszkedéssel a bevételek megoszlása földrajzilag is diverzifikáltábbá vált. Az informatikai szektor első féléves teljesítményében szerepet játszott, hogy visszaestek a piaci és állami megrendelések, amelyek a menedzsment várakozásai szerint az év második fél évére ütemeződhetnek át – tették hozzá.

A beszámoló szerint az akvizíciók finanszírozására a 4iG a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában tavaly decemberben összesen 370,75 milliárd forint össznévértékben bocsátott ki kötvényeket. A társaság 2022. június 30-i hosszú lejáratú adóssága 561,29 milliárd forint volt, jelentősen elmarad a kötvénykibocsátásban alkalmazott hitelminősítő által 2022 végére meghatározott 618,40 milliárd forint összegű adósságmaximumtól. A társaság piaci kapitalizációja 2022. június 30-án 236 milliárd forint volt, saját tőkéje 291 milliárd forintot tett ki.

A nemzetközi portfólióban megkezdődött az ALBtelecom és a One Telecommunications összeolvadása, ezzel Albánia egyik vezető, teljeskörű szolgáltatásokat kínáló szolgáltatója jön létre. A One Crna Gora sikeres márkaváltásának köszönhetően továbbra is Montenegró prémium mobilszolgáltatója. Megalakult a tiranai székhelyű 4iG Western Balkan, amely a társaság nyugat-balkáni érdekeltségeinek operatív működését koordinálja, ezzel hatékonyabb vállalatirányítást tesz lehetővé – emlékeztettek közleményükben nemzetközi aktivitásukra.

A 4iG a magyar állammal közösen előzetes, nem kötelező érvényű megállapodást kötött a Vodafone Magyarország Zrt. megvásárlásáról, a cég 51, az állam 49 százalékos részesedést szerezhet Magyarország második legnagyobb távközlési vállalatában. Így 4iG a vezetékes távközlési szolgáltatások mellett a mobilpiacon is Magyarország egyik meghatározó szereplőjévé válhat – idézték fel az augusztusi bejelentésüket. A társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriás kibocsátója, részvényei 857 forinton zártak kedden, értékük az elmúlt 12 hónapban 670 és 1134 forint között változott – közölte a távirati iroda.