2024 május 29

Opus-sztori – „egy ötödik blue chip született a magyar tőzsdén”

Az Opus-sztori még csak most kezdődik el, a részvény ma már az ötödik blue chip a magyar tőzsdén – mondta el az Opus Global vezérigazgatója, Lélfai Koppány a Portfolio-nak adott interjúban.

Összeállt már a cégcsoport?

„Az egyik kedvenc gyerekkori mesém a kisgömböc volt, ami mindenevő és mint ilyen, válogatás nélkül felfal mindent, ami az útjába kerül. Ezzel szemben nálunk, az Opusnál egy tudatos stratégia és tervezés eredményeképp alakult ki a mostani portfólió, zajlottak a cégvásárlások, történt a növekedés. Az volt a cél, hogy egy olyan válságálló csoportot hozzunk létre, amely a megcélzott üzletágak meghatározó vállalatait fedi le. Az expanziós időszak sikerrel lezárult, az Opus Magyarország egyik kiemelkedő ipari és szolgáltató vállalatává vált, mondhatjuk, hogy az ötödik blue chip a Budapesti Értéktőzsdén. Most a konszolidáció időszakába lépünk be, hiszen egy ekkora vállalatcsoportnál nem elfogadható, hogy indokolatlan párhuzamosságok legyenek. Sok működési tartalék van még, a szinergiák maximális kiaknázásával, és a hatékonyság növelésével javítjuk a portfóliónk eredménytermelő képességét.”

Milyen organikus növekedést céloz a cégcsoport a 2026-ig tartó konszolidációs időszakra?

„A konszolidációs időszakban az elsődleges célunk, hogy a jelenlegi 2024-re tervezett 94 milliárdos EBITDA szintet folyamatosan emelni tudjuk. A társaság folyamatosan növekedő pályán legyen, és 2026-ra már száztízmilliárd forint fölötti EBITDA-t tudjunk elérni. Ebben az időszakban a konszolidáció van fókuszban, nekünk az a legfontosabb, hogy feltárjuk a működésben rejlő hiányosságokat az Opus Csoportban, megvan a lehetőség arra, hogy kihasználjuk a tartalékokat, és ezáltal profitnövekedést tudjunk elérni.”

További érdekes témák

Az interjú további részében az üzletági várakozások és az árfolyam alakulása mellett számos érdekes témát érint vezérigazgató. A cégvezető beszélt az új stratégiáról. Arról, hogy mennyire lehet tartós az osztalékfizetés. Arról hogy hol keresgélnek majd 2027-től, a következő expanziós időszakban az ötödik üzletág kiépítéséhez. A teljes interjú elérhető itt: Portfolio

Képek forrása: Shutterstock

Forrás: Portfolio