2024 április 22

Megszólalt Amerika – Borult a magyar piac

Az elmúlt napok erős tőzsdei napjait ma beárnyékolta az amerikai nagykövetség közleménye délután öt órakor. A világgazdaság motorja és Oroszország legfőbb ellenfele úgy tűnik kész egyre komolyabb lépéseket megtenni minden olyan oroszbarát ország/kormány/magánszemély ellen, akik számára nem tűnnek meggyőzőnek.

Romlik a viszony

A magyar-amerikai kapcsolat eddig sem volt kifejezetten rózsás. Ennek diplomáciai, gazdasági és persze politikai okai vannak. A „lehetőségek országa” a befektetőket is felpiszkálta azzal, hogy felrúgta az eddigi adózási lehetőségeket, ezzel szinte ellehetlenítve az amerikai papírok kereskedését csomó ember számára.

Most még tovább fajult a helyzet, ugyanis a Fehér Háznak láthatóan nem tetszik a magyar kormány oroszbarát politikája. Emellett David Pressman nagykövet nyíltan bírálta a magyar médiát, illetve a kormány amerika ellenes kampányát, miközben a hatalmon lévő párt nyíltan kiáll, volt amerikai elnökök mellett.

Miről van szó

Több külföldi portál, köztük a Bloomberg és a Reuters is arról számolt be, hogy több magyar magánszemélyre is szankciókat vethet ki az USA.

Végül a komoly bírálatok és vélemények mellett, egy Magyarországhoz köthető személyt szankcionált Amerika. A döntés központjában a Nemzetközi Beruházási Bank áll, amely orosz, illetve magyar tulajdonban van. Amerikát aggasztja egy ilyen intézmény létezése Hazánkban.

A hírek lenyomták a hangulatot is

Nem kell túlmagyarázni a tényt, hogy egy ilyen aggályokat hozó politikai dobálózás megrémíti a befektetőket. Ez ma sem volt másképpen. Erősen lefordultak a magyar részvények, élen az OTP-vel, amely zöld nyitását követően -3,5%-ban zárt. A BUX -2,33%-on, míg a MOL -1,92%-on végzett

Forrás: portfolio, reuters, bloomberg, hvg

Képek forrása: shutterstock