2024 április 16

Így teljesített a BUX

Technikailag és fundamentálisan már megnéztük, hogyan teljesített a BUX index, most vizsgáljuk meg statisztikai oldalról is.

Az index három legnagyobb komponensét a Richtert, az OTP-t, és a Mol-t már korábban vizsgáltuk hasonló módon, ezeket itt olvashatják el.

De most térjünk is rá a lényegre. A következőkben a BUX index záróárfolyamait vizsgáljuk meg közelebbről az elmúlt 5 évből. Ezzel már kellően távol kerültünk a 2008-as pénzügyi válság okozta anomáliáktól, azonban bőven elég adatunk van ahhoz, hogy általános képet kapjunk az index teljesítményéről.

Először nézzük meg, hogy az elmúlt 5 évben milyen átlagos hozamot produkált az index. Ebből szigorúan kivettük a 2020 év azon részét, amibe már torzító hatása lenne a koronavírusnak. Ezt úgy vizsgáltuk, hogy elosztottuk a napokat a korábbi nap záróárával, majd az így kapott láncviszonyszámnak vettük a logaritmikus értékét. Ez megmutatja, hogy mennyi is volt a tényleges napi átlaghozam az indexben. Ezekből az adatokból már ki tudjuk nyerni a kívánt értékeket.

A koronavírust megelőző időszakban (2015 október 7. és 2020 február 28. között) a BUX átlagos napi hozama 0,06% volt, ami évesített szinten, 250 napos effektív kereskedési napokkal számolva, 16,17%-ot jelent, ami igen szép teljesítmény. 

Egy fontos tényező kimaradt a számításból és ez a volatilitás. A részvény kockázatának is szokták nevezni, ami igazából a napi loghozamok szórásának felel meg a mi esetünkben. Az elmúlt 5 évben a papír szórása 0,98 volt, ami annyit jelent, hogy átlagosan 0,98-ra szóródtak a napi hozamok az átlagtól. 

A koronavírus nagymértékben megváltoztatott mindent a piacokon, beleértve az elvárt hozamot, és annak normális eloszlását is. Voltak papírok, akiket érzékenyebben érintett a válság, míg mások egy nagyobb esés után új csúcsra törtek. A magyar piacon inkább az előbbi volt jellemző, ami meg is látszik az index által produkált értékeken. Az elmúlt 6 hónapban a BUX napi loghozamának átlaga -0,12% volt, ami azt jelenti, hogy ebben a rövid időszakban naponta átlagosan ennyit veszített a papír az értékéből. Ráadásul volatilitásuk is több, mint a kétszeresére nőtt, ami főként az igen szelsőséges értékeknek köszönhető.

A teljes 5 éves időszakot vizsgálva (ahol a napi átlag 0,04, míg a szórás 1,2 volt) láthatjuk, hogy a COVID-19 csökkentette az index átlagos napi hozamát, 2 százalékponttal, míg volatilitásukat nagy mértékben növelte.