2024 június 21

Holland céget vásárolt a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. megállapodást kötött a rotterdami székhelyű IQ Medical Ventures céggel, a Giskit MD B.V. részvényei 100 százalékának megvásárlásáról – közölte a gyógyszeripari társaság a BÉT honlapján csütörtökön.

A közlemény szerint a részvényeket az IQ Medical leányvállalatától, a Giskit Holdingtól vásárolta meg a Richter. A cég értékét a felek mintegy 30 millió euróban határozták meg, ami a szerződés aláírásakor fizetendő – írták. A holland társaság két nőgyógyászati készítménye – az ExEm Foam és a GIS-Kit kedvezőbb ultrahangos vizsgálati feltételeket kínál a páciensek számára: előbbi a petevezetékek, utóbbi pedig a méhüreg vizsgálatára.

A Giskit MD B.V. birtokolja az ExEm Foam és a GIS-Kit globális értékesítési jogait kivéve az Egyesült Államokat, Kínát és Dél-Koreát, ahol ezek gyógyszerkészítménynek minősülnek. A két terméket a világ több mint 40 országában értékesítik. A Giskit MD. B.V megvásárlásával tovább bővül a társaság in vitro megtermékenyítésre kínált portfoliója és az akvizíció hozzájárulhat ahhoz, hogy az évtized vége előtt a Richter vezető nőgyógyászati vállalattá váljon – idézte a közlemény Orbán Gábort, a Richter vezérigazgatóját. Johan F.M. Remmerswaal, az IQ Medical vezérigazgatója szerint a felvásárlás jelentős mérföldkövet jelent a nőgyógyászati és fertilitási készítmények, valamint eljárások globális elérhetősége szempontjából.

A Richter elkötelezettsége a földrajzi terjeszkedés és a terápiás lehetőségek bővítése mellett várhatóan világszerte jelentősen javítja a betegek hozzáférését ezekhez a készítményekhez és eljárásokhoz – mondta. A rotterdami székhelyű IQ Medical egy magántulajdonban lévő elsősorban élettani tudományokkal foglalkozó üzleti inkubátor és befektetői platform, amely az általános nőgyógyászat, a termékenység, az intervenciós radiológia és kardiológia, valamint aneszteziológia területein működő start-up vállalkozásokat fog össze.

A Richter Gedeon Nyrt.-t a BÉT prémium kategóriájában jegyzik, a cég részvényeinek árfolyama szerdán 1,15 százalékkal 8800 forintra nőtt, az elmúlt egy évben pedig 7060 és 9150 forint között mozgott az árfolyama. A társaság tavaly 157,255 milliárd forint adózott eredményt ért el 802,755 milliárd forint árbevétel mellet. 2021-ben 141,180 milliárdos nyereséggel és 630,595 milliárd forint árbevétellel zárt – közölte a távirati iroda.