2024 július 13

Stabilra javította a Mol kilátását a Fitch Ratings

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a Mol hosszú lejáratú adósság-kötelezettségeinek osztályzatára érvényes kilátást pénteken a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő egyidejűleg megerősítette a magyar olaj- és földgázipari cég befektetési ajánlású, „BBB mínusz” szintű besorolását. A bejelentett döntés indoklása szerint jóllehet nem lehet kizárni a Magyarországra irányuló orosz kőolaj- és földgázszállítások leállását. Tekintettel az ukrajnai háborúra, valamint az Európai Unió és Oroszország ellenséges viszonyára. A Fitch azonban kisebb kockázatot lát e negatív forgatókönyv megvalósulására. A hitelminősítő szerint emellett a Mol most már jobb helyzetben van ahhoz, hogy átvészelje az oroszországi szállítások esetleges fennakadását. A Fitch Ratings idézi a Mol becslését, amely szerint a magyar vállalat ez év decemberére a jelenlegi 30-35 százalékról hozzávetőleg 50 százalékra emeli az általa felhasznált nyersolaj nem Oroszországból érkező hányadát. 2025-re pedig lehetségessé válik a teljes mennyiség beszerzése más forrásokból.

A Fitch Ratings közölte: tudomása szerint a magyarországi felhasználás 80 százalékát fedező orosz földgázszállításokat jórészt sikerült fenntartani a hagyományos továbbítási útvonalakon. És Magyarország egy esetleges teljes leállás esetén is hozzájuthatna földgázhoz a Török Áramlat vezetéken keresztül. Ha európai útvonalakon keresztül cseppfolyósított földgáz is legalább részben hozzáférhetővé válik Magyarország számára, akkor a hitelminősítő megítélése szerint viszonylag korlátozott lehet a Molra háruló negatív hatás – fogalmaz az elemzés. A Fitch Ratings szerint 2,2 milliárd dollárra tehető a Molra tavaly kivetett extraprofitadók és árkorlátok hatása – ismertette a távirati iroda.

A hitelminősítő azonban kiemeli, hogy a magyar vállalat pénzügyi teljesítménye rendkívül erőteljes volt a korábbi időszakokhoz mérve. A Mol adósprofilja a Fitch szerint akkor is szilárd marad, ha ez az adókategória 2024 után is érvényben lesz.