2024 február 21

Richter – nagy bejelentés

A Richter Gedeon Nyrt. („Richter”) ma bejelentette, hogy kiterjesztette együttműködését a Mithra Pharmaceuticals SA-val („Mithra”) és egy kötelező erejű szándéknyilatkozatot (Szándéknyilatkozat) írt alá az első estetrol  alapú kombinált orális fogamzásgátló (15mg estetrol (E4) / 3mg drospirenone), valamint a kizárólag estetrol (E4) alapú, menopauzás tünetek kezelését célzó termékjelölt Kínában történő forgalmazásáról.

A licencszerződések megkötésével a Richter mindkét termékre kizárólagos forgalmazási jogot nyer Kínában. A kínai forgalombahozatali engedély megszerzéséhez szükséges klinikai vizsgálatokat a Richter fogja elvégezni és finanszírozni. 

A licencszerződések megkötésekor a Richter 4,5MEUR kifizetést teljesít a Mithra számára. A megállapodás szerint a hatósági eljárás egyes szakaszaihoz kapcsolódóan további, mindösszesen 1,2MEUR mérföldkő kifizetések válnak esedékessé a két termék vonatkozásában, illetve 8,5MEUR értékesítéshez kötött mérföldkő kifizetések is felmerülnek. A bevezetést követően a kumulált nettó értékesítésre vetített alacsony kétszámjegyű royalty fizetendő.

A kínai piac

Kína jelentős piac Ázsiában, kulcsfontosságú a Richter számára az Ázsia-Csendes-óceáni térségben élő nők egészségügyi igényeinek kiszolgálásában. Friss adatok szerint Kínában a megcélozható fogamzásgátló piac évi 104MEUR-t tesz ki és a következő 5 év során 15 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) emelkedhet, míg a megcélozható menopauzás piac 87MEUR nagyságrendű és a következő öt évre 10 százalékos CAGR bővüléssel számolnak.

„Meg vagyunk győződve arról, hogy a Richter eleget tud tenni a kínai nők fokozódó egészségügyi igényeinek ésa két, E4 hatóanyagtartalmú készítményével ki tudja majd elégíteni a növekvő keresletet. Várakozással tekintünk a Mithrával történő együttműködés elé a kínai piacralépés folyamatában. A Mithra innovációs képessége és a Richter kereskedelmi potenciáljalehetővé teszi, hogy új generációs szolgáltatást nyújthassunk Kínában, ami kedvező hatással jár majd ezen a hatalmas piacon élő nők milliói számára” mondta Bogsch Erik, a Richter Igazgatóságának elnöke.

David Horn Solomon, a Mithra vezérigazgatója kijelentette: „Várakozással tekintünk nagyra értékelt partnerünkkel, a Richterrel megkötendő szerződés aláírása elé. Mind az ESTELLE®, mind pedig a DONESTA® differenciált hatásosságot, biztonságot és kényelmes használatot ígér nők milliói számára Kína szerte. Az orális fogamzásgátlókat széleskörűenhasználják a kínai nők és ezen a bővülő piacon – ahol mintegy 660 millió nő él az összes korcsoportot tekintve – jelentős kereslet mutatkozik a menopauzás készítmények iránt is. Meg vagyunk győződve arról, hogy termékeink jelentős változást hoznak majd az életükben. Szoros együttműködésre készülünk partnerünkkel annak érdekében, hogy az ottani sikerek elérését támogassuk.”

Az első E4 alapú készítmény 15 mg estetrolt és 3 mg drospirenone-t (DRSP) tartalmaz, amit kombinált orális fogamzásgátlóként a Richter Európában DROVELIS®márkanéven forgalmaz. A DONESTA® a Mithra új generációs, szájon át adagolható estetrol (E4) alapú hormonterápiás termékjelöltje.

Borítókép: Shutterstock