Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Richter – jönnek a számok, mit tett vele az erős forint?

A Molhoz hasonlóan pénteken hajnalban, a magyar tőzsde nyitása előtt teszi közzé második negyedéves gyorsjelentését a Richter. A gyógyszeripari cégtől a KBC elemzői az előző évinél kisebb profitot várnak, ez pedig jelentős részben indokolható lehet az erősödő forinttal. A Richter bevételeinek többsége ugyanis devizában keletkezik, erre a hatásra is érdemes figyelnie a befektetőknek.

Gyengébb számokat várnak

A KBC elemzése szerint csökkenő bevételekre, és a tavalyi számoktól lényegesen elmaradó profitra van kilátás a Richternél. Szerintük a devizahatások meglehetősen negatívan alakultak a gyógyszercég számára, a bevételeknél pedig a profiltisztítás is alapvetően negatív hatást gyakorolhatott. A gyógyszergyártási szegmens és a Vraylar kapcsán viszont optimista a KBC, ezeken a frontokon erős eredményeket várnak az elemzők. Az árbevétel 183,5 milliárd forintra csökkenhet a számításaik szerint, ami közel 5 %-os év/év alapú visszaesést jelent. A nettó profit eközben 29,3 milliárd forintot érhet el, ami valóban jóval kevesebb, mint a bázis negyedév 76,5 milliárdos összege,

Richter – technikai elemzés

Az OTP Elemzés Központ a magyar piacról szóló keddi technikai elemzésében a Richterrel is foglalkozott. A korrekció után a Richter részvénye is feltapadt a sávtetőre, még jól néz ki, további emelkedés is a pakliban lehet szerintük. A 8750 felett benne lehet az új éves csúcs lehetősége az OTP elemzői szerint. A kockázatot a vékony zöld trendvonal törésével érdemes kezelni az elemzés szövege alapján. A 8750 alá zárás lehet szerintük negatív jelzés, akkor újabb korrekciós fázis jöhet. Ellenállásként a 9063 és a 9375 szolgálhat, támasz pedig az elemzés szerint a 8125, a 7813 és a 7500 lehetnek.

Technikai elemzés forrása: OTP Global Markets

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!