2024 július 25

Reggeli Hírlevél 2021.04.23

Belföld

Lassult, de egyelőre kitart a BUX emelkedése +

Nem folytatódott a szerdai intenzitással az emelkedés, de tegnap is képes volt pozitív tartományban zárni a részvényindex árfolyama, ami óvatos bizakodásra adhat okot. Technikai szempontból látszik még terület a grafikon előtt, és bár a forgalom messze nem volt kiemelkedő, sőt, inkább átlag alattinak lehet mondani, így is talán vételi oldalon van a momentum. A várakozásokhoz képest gyorsabb ütemű nyitás is kedvezően adhat az árfolyamra, így valószínűnek tűnik, hogy a következő napokban inkább a bika dominál.

A Richter húzza a magyar részvénypiacot +

Az utóbbi napok egyértelműen a vevőkről szóltak a Richternél, amely a magyar piac vezető papírjai közül az egyetlen, amely képes volt látványosan visszapattanni a múlt heti gyengélkedés után. Tegnap az árfolyam 1%-os emelkedést produkált, amely 8765 forintos záróárat jelent, így pedig a technikai szempontból fontos középső Bollinger-szalagig menetelt a grafikon. A lendület egyelőre áttörést sugall, de mindenképpen izgalmas napok várnak a részvényre.

Megugrott a forint gyengülése, közeledik a kritikus szint –

Egyelőre nem látszik lassulás a forint gyengülésének ütemén, a tegnapi nap végén már 363-as szint felett kereskedték az eurót a devizapiacon, ami ismét fenyegető közelségbe hozta 368-369-es szintet, ami – a korábbi monetáris akciókból ítélve – hátrányos lehet az MNB megítélése szerint is. Technikai szempontból egyelőre nem utal semmi trendfordulóra. Az euróval szemben 364,02-n, a dollárral szemben 302,83-on áll a jegyzés

Külföld

Megütötték az amerikai tőzsdéket Biden adótervezete miatt –

Biden tegnap bejelentette adótervezetét miszerint a nyereségadót a jelenlegi 20%-ról 43%-ra emelné. Ez heves eladási hullámot eredményezett a piacon, azonnal megütötték a fő részvényindexeket. Az előző évi hatalmas piaci rali után érthető ha a piaci szereplők minél hamarabb realizálják a nyereségüket még mielőtt duplán kellene adózniuk a megtermelt profiton. A DOW 33 822 ponton, 0,92%-os eséssel zárt, az S&P500 4135 ponton, 0,9%-kal lejjebb fejezte be a kereskedést, míg a NASDAQ100 13 765 ponton 1,17%-os mínuszban tudott zárni. Az amerikai határidős indexek minimális pluszban tartózkodnak ma reggel és az ázsiai piacokon sem történt jelentős esés, sőt a ázsiai index közepes pluszban zárt.

Kemény ütés érte a kriptopiacot is –

Ahogy elromlott a hangulat a tőzsdéken, úgy a kripto eszközök piacán is. Biden bejelentése óta a Bitcoin több, mint 10%-ot esett és az akkor még mindenkori csúcson járó Ether is éles fordulatot véve több mint 18%-kal került lejjebb. A Bitcoin technikai képe eddig is gyengének bizonyult, ám ha folytatódik az eladói nyomás további gyors eséssel is számolnunk kell.

Tovább emelkedett a VIX –

Biden bejelentésére ismét megugrott a VIX és a spot árfolyam ismét nekirugaszkodott a jelentős 20-as értéknek. Jelenleg még mindig alacsonyan jár a mutató értéke és az indexek is csúcsközelben vannak. Amennyiben folytatódik a bizonytalanság növekedése az adóemelésből adódóan a VIX-nek van tere további emelkedésre és az indexeknek is bőven van honnan korrigálni.