2024 április 22

Negyedéves áttekintő – ki volt a sztár a magyar tőzsdén?

Vegyesen teljesítettek a magyar blue-chip papírok az év első negyedévében. A négy blue-chip közül a Magyar Telekom zárta a legnagyobb pluszban az év első három hónap hosszúságú periódusát. A leggyengébben pedig a Richter teljesített ebben az időszakban.

 A tegnapi, pénteki kereskedési nappal hivatalosan is véget ért március. A hónap zárása egyben az év első negyedévének a végét is jelenti. Kiváló alkalom arra, hogy visszatekintsünk, hogyan teljesítettek a magyar blue-chip részvények 2023 első negyedévében.

BÉT, BUX, OTP, MOL,Richter, Telekom
(www.shutterstock.com)

Volt ám izgalom a BÉT-en is

Vegyesen teljesített a négy magyar blue-chip részvény az első negyedévben. Ez nem annyira meglepő, hiszen nem csak a magyar tőzsde egésze, de még a globális piacok is vegyesen teljesítettek.

A BUX és BUMIX tőzsdeindexek negatív első negyedéves hozama arról árulkodik, hogy inkább lefelé tartó tendenciát figyelhettünk meg. A blue-chipek közül csak a Magyar Telekom tudta erősödéssel zárni az háromhónapos időszakot. A Mol és az OTP végül enyhe mínuszba fordult, míg a Richter kifejezetten gyengén teljesített.

A BUX index 1.72 százalékos erősödést követően 42 318.34 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, ezzel a BUX negyedéves hozama (a január 2-ai nyitóárhoz viszonyítva) -3.52 százalékon alakult. A BUMIX index 1.26 százalékos emelkedéssel zárta az utolsó márciusi kereskedési napot. Az index hozama ezzel -3.62 százalékon alakult a vizsgált időszakban.

A Magyar Telekom volt a sztár

A Magyar Telekom abszolút felülteljesítette a piacot az első negyedévben. A Telekom részvényeinek értéke 19.55 százalékkal nőtt meg az elmúlt három hónap alatt.

A MOL árfolyamában 1.76 százalékos visszahúzódást láthattunk az első negyedévben. A multinacionális olaj- és gázipari vállalat részvényei 2564 forinton zártak március 31-én.

Az OTP Bank árfolyamában hasonló, 1.66 százalékos csökkenést figyelhettünk meg az elmúlt 3 hónapos periódusban. A magyar bankpapír 9982 forinton zárta az időszak utolsó kereskedési napját.

Magyarország egyik legfontosabb gyógyszeripari vállalatának, a Richternek az árfolyamában jelentős 11.16 százalékos visszahúzódást figyelhettünk meg a negyedév során.

Forrás: BÉT

Borítókép forrása: Shutterstock