2024 április 14

Mol-Új Európa: alapítói részvénytranszfer

tulajdonolt leányvállalata, a Mol Investment Kft. összesen 42 977 996 darab „A” sorozatú Mol törzsrészvényt ruházott át a Mol-Új Európa Alapítvány részére. Az ezzel megegyező mértékű államirészvénytranszferrel együtt az alapítvány  folyamata lezárult, a következő időszakban megkezdi tevékenységét.

A közleményben felidézik, hogy a Mol áprilisban jelentette be, hogy Mol-Új Európa Alapítvány néven a magyar állammal közösen új, közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványt hoz létre a sportélet, a kultúra, az egészségügy, a gazdaságfejlesztés, a környezetvédelem támogatására. A két alapító, a Mol és a magyar
állam Miklósa Erika operaénekest kérte fel kuratóriumi elnöknek, feladata az öt tagú testület, és az alapítvány irányítása lesz. A felügyelő bizottság vezetésével Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitányt bízták meg.

Az alapítvány közérdekű céljainak és közfeladatainak megvalósítására elsődlegesen az alapítók által adott vagyon hozama használható fel. A magyar állam és a Mol ennek érdekében egyenlő arányban, összesen 85 955 992 darab „A” sorozatú, Mol által kibocsátott törzsrészvényt ruházott át az alapítvány vagyonaként. A Mol és a magyar állam az átruházási szándékról az alapítvány bejelentésével egyidőben, még áprilisban tájékoztatta a tőkepiaci szereplőket – írják a közleményben.