2023 március 23

Jelentett a Mol – mire számítsanak a részvényesek?

A hazai blue chipek közül ebben a jelentési szezonban elsőként, péntek hajnalban tette közzé gyorsjelentését a Mol. Az olajmulti adatsora több meglepetést is tartalmaz – a szegmensek többségében ugyanakkor felülmúlta a várakozásokat a Mol. Az adózási hatások miatt ugyanakkor negatív lett az adózott eredmény 2022 utolsó negyedévében, de így is rekord évet zárt a vállalat.

Felülmúlás

A Mol esetében az elemzők leginkább az EBITDA sort szokták figyelni, hiszen az mutatja leginkább hűen az olajcég alapvető tevékenységének eredményességét. A 438,7 milliárdos tisztított EBITDA felülmúlta az elemzői várakozások átlagát, a KBC összefoglalója szerint nagyjából 4 %-kal. Ha 2021-es, 301 milliárd körüli negyedik negyedéves EBITDA-hoz viszonyítunk, akkor még nagyobb a növekedés. Míg a kutatás és kitermelés, a fogyasztói szolgáltatások és a gáz midstream jobban teljesített EBITDA alapon, addig a downstream teljesítménye ezúttal elmaradt a várttól.

Az adózott eredmény ugyanakkor végül negatív lett a negyedév során, ez pedig a különadók hatása. Alapvetően jelentős, 150 milliárd forint feletti nettó profitot vártak a negyedévre az elemzők. Ehhez képest a leírások miatt 21,1 milliárdos veszteség jött össze 2022 utolsó három hónapjában. Mindez pedig azt jelenti, hogy a várt 1150 forintos EPS helyett 928 forint jutott egy részvényre a 2022-es teljes évi eredményből. Nagy kérdés, hogy mindez hogyan hat majd az osztalékfizetésre – az erről a kérdésről is szóló elemzői összefoglaló cikkünk itt olvasható.

Mol – mit szól a piac?

A KBC elemzői szerint érdekes kérdés, hogy hogyan fogja a piac fogadni a negyedéves jelentést, mivel alapvetően az erős számok mellett negatív meglepetések is voltak a jelentésben. Technikai elemzési szempontból rövidtávon a trend emelkedő, amellyel a részvény betöltötte a korábbi rést. Azonban a jelentés utáni reakció fontos lesz a további trend szempontjából. Lefele a mozgóátlagok jelenthetnek támaszt, míg felfele a 2850 és a 2900-as szint jelenthet ellenállást.

Elemzés forrása: KBC Equitas

Címlapkép forrása: Shutterstock