2024 június 21

Mit tudsz az OTP-ről?

Íme, a legfontosabb dolgok, amikkel tisztában kell lennie egy OTP részvényesnek!

Az OTP a magyar bankszektor legfőbb képviselője, így árfolyama igen érzékeny a makrogazdasági történésekre, nem véletlen, hogy a gazdaság leállításakor ez a papír szenvedte el a legintenzívebben a koronavírus következményeit. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a bank bevétele nagy mértékben függ a gazdaság teljesítményétől. Ez elsősorban a lakossági és vállalati hitelezést, a bankkártya használatokat, és a forgalomban lévő készpénz forgási sebességét jelenti, ami egy recessziós gazdaságban prociklikusan változik a GDP-vel. Az OTP tehát majdnem tökéletes mutatója a magyar gazdaságnak, legalábbis, ha tőkepiaci szempontból nézzük. 

De honnan is nőtte ki magát Magyarország legnagyobb kereskedelmi bankjává?

Az OTP Bank Nyrt.-t 1949 márciusában alapították, ekkor még Országos Takarékpénztár Nemzeti Vállalat volt a neve. Kezdetekben csak takarékbetét gyűjtésével és hitelnyújtással foglalkozott. Az 50-es évek második felétől a szolgáltatásaik szerencsejátékkal is kiegészültek, ettől kezdve vált egyre népszerűbbé a lakosság körében. A 60-as évektől a lakosság valuta- és devizaügyleteit is a cég kezelte, amivel tovább tudta növelni országos befolyását. 

Csányi Sándor (jobbról a második), az OTP vezérigazgatója

Az igazi áttörést 1990-ben érte el, amikor a rendszerváltás után részvénytársasággá alakult, megváltozott a tőkestruktúrája, több leányvállalata, szélesebb ügyfélköre lett, és 2 évvel később új vezérigazgatója lett, a jelenleg is ezt a pozíciót betöltő Dr. Csányi Sándor, aki azóta nagymértékben felvirágoztatta a magyar bankot. 

Az OTP privatizációja 1999-ben fejeződött be, és a magyar tulajdonosok mellett külföldi idegentőke is áramlott a cégbe a külföldi tulajdonosokon keresztül.  Azóta az OTP Csoportnak 13 millió ügyfele van, mind vállalati, mind lakossági oldalon, nem csak magyar, hanem több közép-kelet-európai országban is. Ez a terjeszkedés a mai napig aktívan tart, és növeli napról-napra a cég értékét.

Forrás: bét.hu

Ha ránézünk a hónapos chartra, első pillantásra egy igen volatilis papírt láthatunk, nagy esésekkel, és annál is nagyobb emelkedésekkel. Ezek mind a bankszektor érzékenységét támasztják alá. A 2008-as pénzügyi válság idején, amikor világszerte dőltek be a bankok, és mély recesszióba került a gazdaság, az OTP 88%-ot esett lokális maximumától. Ez akkor sok befektetőnek fájhatott, azonban előre látható volt, mivel az amerikai nagybankok is közel 90%-ot estek, az életben maradt bankok közül a Citi Group részvényárfolyama például 98%-ot esett.

A 2008-as válság után az OTP árfolyam, a 2019-es csúcsig összesen 1193%-ot emelkedett, ami egészen elképesztő. Ez azt jelenti, hogy aki 2009 februárjában befektetett 1 millió forintot, az 10 év alatt majdnem 13 millió forintot tudott csinálni befektetéséből.

A bank osztalékfizetési politikája konzervatívnak mondható, átlagosan 1-3% közötti osztalékhozamot kaptak a befektetők. Évente körülbelül 15%-ot emeltek a nyereségből a tulajdonosoknak kifizetett pénz volumenén, ami szép növekedési ütemnek volt mondható, azonban ez 2019-ben megszakadt, mivel a közgyűlés akkor nem növelte a kifizetett osztalék nagyságát, majd 2020-ban a 2019-es üzleti év nyereségéből semmit nem fizettek ki osztalékként, ami a koronavírus miatt érthető, hogy inkább a hitelveszteségeiket, és megnövekedett üzleti költségüket kívánják fedezni a profitabilitásuk megőrzése érdekében. Ennek igazán akkor lesz eredménye, ha jövőre vissza tudnak állni arra az útra, ahol folyamatosan képesek növelni az osztalékot. Persze ehhez a részvényárfolyam növekedése is szükséges lesz, amihez elengedhetetlen a regionális expanzió folytatása. 

A koronavírus miatt céltartalék nagy mértékben meghatározta a bank idei évét, azonban már látszik az alagút vége, legalábbis a befektetők szerint, mivel több, mint 22%-ot emelkedett az OTP árfolyama az elmúlt hetekben, és bár a lezárások, és korlátozások miatt még nem beszélhetünk visszapattanásról, a vállalati hitelezés fellendülése, és a lakosság gazdaságba való integrálódása fokozatosan tolhatja majd az árfolyamot 15.000 forint köré, ahonnan már nem lesz messze az új csúcs sem.