2023 március 20

Rossz hangulatban a magyar piac, fontos lehet a mai nap

Nem mondható, hogy az utóbbi időszak igazán jól alakult volna a magyar piac számára. A BUX index ugyanis jelentős esést mutat az utóbbi hetekben, bár hozzá kell tennünk, hogy a nemzetközi piaci hangulat is meglehetősen ingatag képet mutatott. Ma a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitóján elhangzott beszédekre, valamint a Kormányinfóra is érdemes figyelnünk.

Nincs jó hangulat

Ma délelőtt folytatódik a rossz hangulat a magyar tőzsdén. A legnagyobb hazai blue chip, az OTP árfolyama újra a kulcsfontosságú 10 ezer pontos szint közelébe süllyedt. A nagybank honlap teszi közzé 2022 negyedik negyedévére vonatkozó gyorsjelentését. Az adatsort hagyományosan feszülten várhatják a befektetők. A bankcsoport akvizícióinak hatása mellett a szektorális különadók hatása is látható lesz várhatóan a jelentésben, és a kamatbevételek alakulására is kifejezetten érdemes lesz majd figyelni.

Esésben van jelenleg a Mol árfolyama is, amely tegnap 6 % körüli mínuszban is állt. Bár tegnap nap végére talpra állt az olajmulti árfolyama, újra csúnya esést láthatunk. Hasonlóan nem alakultak jól az utóbbi hetek a Richter számára, a gyógyszercég árfolyama alaposan eltávolodott a 8000 forinthoz közeli szintektől. A Magyar Telekom némi kivételt jelent most, a jelentős részvényesi javadalmazás híre után nemrég nagyot emelkedett az árfolyam, és nagyjából azóta is tartja szintjeit a telekommunikációs cég.

Bejelentések lehetnek

Ma 10 órakor veszi kezdetét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara eseménye. Ezen felszólal többek között Orbán Viktor miniszterelnök is, és akár gazdasági fókuszú bejelentésre is sor kerülhet. Felszólal Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter is, az ő tolmácsolásukban is érkezhet akár a tőzsde számára is érdekes megszólalás. Délben pedig Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amely hasonlóan jelentőséggel bírhat, amennyiben bejelentés érkezik.