Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Állampapír – ide ömlenek a milliárdok, most szálljunk be?

Nemrégiben nagy változáson esett át a magyarok régi kedvence, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+). A lakossági állampapírok piacát régóta nyomon követők számára a korábbi szuperállampapír több emléket is felidézhet, volt nagyon sikeres és nagyon sikertelen korszaka is. Az értékesítési adatok alapján viszont jöhet a reneszánsz, áramlanak a milliárdok a MÁP+ felé.

Állampapír – változó verseny

2019 nyarán vásárolhattunk először az akkor nagyon újnak számító MÁP+-ból. Ezzel az értékpapírral volt az a célja az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), hogy a lakossági vagyon jelentős részét állampapír befektetések felé terelje. Abszolút sikerült is ez. Az 5 éves futamidejű, évente átlagosan 5 % körüli kamatot adó, fix, lépcsős kamatozású állampapír hamar ezermilliárdokat vonzott. Sokáig úgy tűnt, hogy beláthatatlan ideig egyeduralkodó lesz, el is nevezték szuperállampapírnak.

Aztán beütött az infláció, és a fix kamatozás nem volt már többet vonzó. Ekkor a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) futott fel szédületes tempóban. Az inflációkövető kamatozás hamar két számjegyű hozamúvá tette a PMÁP-ot, a lakosság pedig szinte el is felejtette a korábbi szuperállampapírt. Bár érdekesség, hogy jócskán maradt azért a korábban megvett MÁP+-ból, a befektetők egy jelentős része nem cserélte le azt PMÁP-ra az állományi adatok szerint.

Újra szuper?

Az infláció visszaesésével ugyanakkor eltűnt a PMÁP körüli hype, még ha az állományi adatok szerint továbbra is ez az állampapír bír a legnagyobb befektetett tőkével. Népszerű lett a FixMÁP, a BMÁP de a nemrég kivezetett 1MÁP is, tekintve, hogy jóval magasabb induló kamattal bírtak. A MÁP+ feltételei ugyanakkor nemrég megújultak, így újra visszaszállt a versenybe a szuperállampapír.

5 év alatt évi 6,73 %-os EHM mellett vásárolható az állampapír, kamatszintje 6,25 %-ról fokozatosan emelkedik 7,25 %-ra. Látszik az értékesítési adatokból, hogy valóban új reneszánsz jöhet a MÁP+ számára, igaz, nincs az első helyen az értékesítésben még. Érdemes lesz megfigyelni, hogy hogyan alakul a bő választék mellett a lakossági befektetői igény. Vásárlás előtt mindenesetre érdemes tájékozódni a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!