Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Soha nem voltak még ilyen szigorúak a jegybankok

A világ központi bankjai rekord mennyiségű kamatemeléssel drukkoltak elő júniusban. Ezzel azonban nincs vége az „atyai” szigornak, hiszen a Fed és az EKB is további emeléseket jelentett be.

225

A10 legnagyobb központi bank közül hét emelte a kamatokat, míg kettő a változatlanság mellett döntött – derült ki a Reuters adataiból.

A norvég jegybank és a Bank of England is meglepte a piacokat a múlt hónapban a vártnál nagyobb, 50 bázispontos lépéssel. Kanada és Ausztrália is folytatta kamatemelési ciklusát. Svédország, Svájc és az Európai Központi Bank is szigorított, így a múlt hónapban 225 bázispontra nőtt a kamatemelések havi összértéke. Májusban hat kamatemelés volt hat ülésen.

„Miközben egyes központi bankok kezdeti előrelépést látnak az alacsonyabb infláció felé, a központi bankárok összességében továbbra is nehéz egyensúlyozással néznek szembe” – mondta Tiffany Wilding, a PIMCO közgazdásza.

2021 óta 3765 pont

„Egy használható fiskális politika nélkül bizonytalanabb növekedési környezetet látunk, amelyben a ciklikus horizonton egyre nagyobbak a lefelé mutató kockázatok.”

A G10-ek legutóbbi lépéseivel a G10-ek központi bankjainak összesített 2023-as kamatemelési száma 950 bázispontra emelkedett 28 kamatemeléssel. A főbb központi bankok eddig 3765 bázisponttal emelték a kamatokat.

Forrás: reuters.com

Képek forrása: shutterstock