Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Forint – elképesztő adat után 300-as euró jön?

A forint árfolyamának alakulása szempontjából az egyik legfontosabb tényező a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája lehet az elemzések szerint. Ez utóbbit pedig az inflációs pálya befolyásolhatja a leginkább, lévén a jegybank célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Kulcsfontosságú lehet ezért a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt mai inflációs adat.

Infláció – jobb a vártnál

A forint piacán is várhatták a mai infláció adatot. Ahogyan arról reggel és később is beszámoltunk, májusban éves szinten 21,5 %-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon. Havi alapon azonban már visszaestek az árak, 0,4 %-kal volt olcsóbb az élet májusban, mint áprilisban. Az előzetes elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben lassult az infláció, ami jó hír lehet. A kormány célja év végére az egy számjegyű infláció elérése, ez most kétségtelenül elérhetőbbnek tűnik a mai adat után.

Matolcsy György és Virág Barnabás tájékoztatója a legutóbbi kamatdöntés után

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke is többször kifejezésre juttatta már az infláció legyőzésének fontosságát. Matolcsy György, az MNB elnöke pedig közellenségnek nevezte az inflációt. A MNB tehát elkötelezett az árstabilitás elérése mellett, így az inflációs folyamatok jelentősen befolyásolhatják a monetáris politikát. Ez pedig a forint árfolyamára gyakorolhat hatást a fentiekkel összhangban. A legutóbbi kamatdöntő ülés után 18 %-ról 17 %-ra csökkentették az irányadó rátának számító egyhetes betéti tender kamatszintjét. Kérdés, hogy milyen lépéssel kell számolnunk az imént kifejtettek tükrében a június végi döntéskor.

Forint – csúcsainál

A forint az euróval szemben jó ideje nem volt már ilyen erős. Az, hogy az EUR/HUF keresztárfolyam 370 alatt tartózkodik, 2022 áprilisa óta nem látott erőről árulkodik. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a 300-as euró már közelebb van a jelenlegi árfolyamhoz, mint az októberi 434 körüli érték. Mindez természetesen nem jelent iránymutatást a jövőbeli árfolyamra nézve, az ugyanis számos külső és belső tényezőtől is függhet. Az azonban biztos, hogy az MNB monetáris politikáját továbbra is feszült figyelemmel fogják követni a piaci szereplők, a kamatszint ugyanis döntő fontossággal bír egy devizanem szempontjából.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!