Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Állampapír – megindult a roham, ezt a papírt keresik!

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közölte az idei 22. heti állampapír értékesítési adatokat. Az előző hetekhez képest jelentősen megugró értékesítésről tudott beszámolni az ÁKK. Különösen figyelemre méltó a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) iránti fokozott érdeklődés.

Állampapír – veszik, mint a cukrot

A 22. heti értékesítési számok szerint összesen 151,9 milliárd forintért vásároltak forint lakossági állampapírokat a háztartások. Ez a szám kiugrónak számít az előző hetek, hónapok átlagához viszonyítva. Volt ugyanis sokszor, hogy a 100 milliárdot sem érte el egy adott hét alatt az értékesítési volumen. A kockázatmentes hozam lehetősége ugyanakkor továbbra is sokakat vonz. A legkevesebb Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) fogyott, a korábbi szuperállampapírból alig 200 milliót tett ki a bruttó értékesítés. Nem lehetünk ezen meglepve, a legkisebb induló kamatozással bíró állampapírrá vált a korábbi nagy kedvenc.

A postákon kapható Kincstári Takarékjegyből (KTJ) 4,5 milliárd értékben vásároltak a megtakarítók, míg Egyéves Magyar Állampapírból (1MÁP) 8,6 milliárdért vettek. Utóbbi két adat híven tükrözi, hogy a rövid lejárat az alacsonyabb kamatozás ellenére is vonzó tud lenni a háztartások számára. Kiemelkedően sokat sikerült eladni Bónusz Magyar Állampapírból (BMÁP). A 15,6 milliárd forint értékben történő vásárlás rámutat arra, hogy a Diszkont Kincstárjegy (DKJ) hozamához kötött kamatozással forgalmazott kötvény továbbra is népszerű a lakosság körében. Nem véletlenül – a magas kamatkörnyezet igen jó hozamot tesz elérhetővé a negyedéves kamatperiódusokban.

Hódít a kedvenc

A legtöbbet természetesen most is PMÁP-ból vásárolt a lakosság, a 123 milliárdos értékesítés a teljes vásárlások közel 81 %-át tették ki. Azért is érdemes erre kitérni, mert június 1-től már a két új sorozatból vásárolhatott a lakosság. A kamatprémium mértéke mindkét futamidő esetén 50 bázisponttal csökkent ugyan, de az infláció feletti kamatozás még mindig reálhozamot biztosíthat. Érdemes ugyanakkor a Magyar Állampapír hivatalos oldalán tájékozódni a kondíciókról. Sokat segíthet ez abban, hogy kiválaszthassuk a számunkra leginkább megfelelő kötvényt, ha úgy döntünk, hogy megtakarításunkat vagy annak egy részét állampapírba fektetnénk.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!