2024 július 14

,,Vigyázó szemetek Párisra vessétek” – Előretört a jobbszél Franciaországban!

Sohasem voltak ennyire időszerűek Batsányi János A franciaországi változásokra című költeményének sorai Európa számára. A választások első fordulóját ugyanis megnyerték a jobboldali szélsőségesek. A választás második fordulója jövő vasárnap lesz.

A szavazatok 33 százalékával a jobboldali Rassemblement National (RN) lett a legerősebb erő Franciaország előrehozott parlamenti választásán . Az „Új Népi Front” baloldali szövetség Marine Le Pen pártja mögé került 28 százalékkal. Emmanuel Macron elnök centrista tábora 20 százalékot szerzett a vasárnapi szavazáson.

A francia országgyűlési mandátumok pontos elosztása azonban csak a jövő vasárnapi választás második fordulója után dől el.

Nemzetgyűlés Franciaország: 577 választókerület

A Nemzetgyűlést Franciaország 577 választókerületének győztesei alkotják, ahol a többségi szavazás érvényes. Ez azt jelenti: ahhoz, hogy egy jelölt az első szavazási fordulót követően bekerülhessen a parlamentbe, a választókerületében a szavazatok több mint 50 százalékát kell megszereznie, amihez a választópolgárok legalább 25 százalékos részvétele is szükséges.

Akinek ez nem sikerül rögtön az első fordulóban, az egy héttel később indulhat a második fordulóban. Minden olyan jelölt indulhat, aki a szavazatok legalább 12,5 százalékát megszerezte. 

Ennek megfeleleően tehát nemcsak az első és a második helyezett jut be a második fordulóba. A jobboldali jelölt legyőzése érdekében a baloldali szövetség és Macron táborából néhány harmadik helyezett jelölt már bejelentette, hogy lemond a választás második fordulójáról. 

Az első forduló nyertese a Rassemblement National 

Az RN, Rassemblement National jobboldali populistáinak 39 képviselője a voksolás első fordulójában bekerült az Országgyűlésbe, míg az „Új Népfront” baloldali szövetség 32 tagja tudott közvetlenül nyerni a Belügyminisztérium hivatalos adatai szerint. Marine Le Pen az első fordulóban nyerte meg választókerületét.

Emmanuel Macron elnök kormánykoalíciója a harmadik helyre szorult vissza, a hivatalban lévő elnök előrehozott választásokkal való hazardírozása látványosan visszaütött.

A második forduló előtti közvélemény-kutatások

A francia közvélemény-kutatások szerint a szélsőjobboldali tábor 230-280 mandátumot szerezhetne a nemzetgyűlésben, és ezzel nem érné el az abszolút többséghez szükséges 289 mandátumot. Persze az ilyen előrejelzések rendkívül nehezek, mivel a szavazás két fordulóból áll, és a pártok egyes választókerületekben szövetségeket köthetnek, míg máshol visszaléphetnek.

Az előrejelzések szerint az Új Népfront bal-zöld választási szövetség 28 százalék körüli eredményt érhet el. „Hét napunk van arra, hogy megmentsük Franciaországot a katasztrófától” – nyilatkozta Raphaël Glucksmann szocialista politikus.

Jean-Luc Mélenchon baloldali populista politikus „Macron súlyos és vitathatatlan vereségének” nevezte az eredményt.

Európa-ellenes és idegengyűlölő program

Az RN volt pártvezetője, Marine Le Pen arra szólította fel híveit, hogy a következő fordulóban biztosítsák pártjának „abszolút többségét”.

A párt vezetője, Jordan Bardella már önmagát „minden francia ember miniszterelnökének” tekinti, ha pártja abszolút többséget szerez. A 28 éves férfi bejelentette, hogy „hűséges lesz az alkotmányhoz, de hajthatatlan”. Az RN határozottan Európa-ellenes és idegengyűlölő programmal lépne hivatalba. A párt csökkenteni kívánja Franciaország uniós hozzájárulását, korlátozni akarja a bevándorlást, az EU-n kívüli külföldiek szabad mozgását, szakmai tilalmakat vezetnének be a kettős állampolgárságú franciák számára. Korábbi ígéretüket, a nyugdíjreform eltörlését csak később valósítanák meg.

Fotó: euronews.com