2024 május 24

Tíz százalék fölé emelkedett az infláció az EU-ban

Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben az előző havi 8,9 százalék után, míg az EU országaiban 10,1 százalékra gyorsult az éves infláció a júliusi 9,8 százalékról – erősítette meg az unió statisztikai hivatala (Eurostat).

Az eurót használó 19 országban tavaly augusztusban 3,2 százalékos, az EU 27 tagállamában pedig 3 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedési üteme. Az élelmiszer és energiaárak nélkül számított euróövezeti maginfláció az idén augusztusban havi bázison 0,5 százalékkal, éves összevetésben pedig 4,3 százalékkal emelkedett a júliusi 4 százalék után, 0,3 százalékponttal az elemzői várakozások felett. Az energiahordozók éves árnövekedését az Eurostat az előzetesen adatokban publikált 38,3 százalékról 38,6 százalékra módosította. Júliushoz képest 0,3 százalékkal nőttek az energiaárak. Az élelmiszerek, az alkohol és a dohányáruk éves drágulása az előzetes adatokkal megegyező, 10,6 százalék volt, júliushoz viszonyítva pedig 1 százalékkal kerültek feljebb az árak. Az euróövezetben az iparcikkek júliushoz képest 0,9 százalékkal, 2021 augusztusához viszonyítva 5,1 százalékkal drágultak, ami 0,1 százalékponttal magasabb az előzetes adatnál. A szolgáltatások ára az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva 3,8 százalékkal került feljebb. Augusztusban a fogyasztói árak 0,6 százalékkal nőttek az euróövezetben és 0,7 százalékkal az EU országaiban júliushoz képest – ismertette a távirati iroda.

Az Eurostat jelentése szerint júliushoz képest az infláció tizenkét uniós tagállamban csökkent, tizenötben pedig emelkedett. A fogyasztói árak éves növekedési üteme augusztusban Észtországban volt a legmagasabb, 25,2 százalék. Lettországban 21,4 százalékkal, Litvániában 21,1 százalékkal nőttek az árak 2021. augusztusához képest. A legalacsonyabb inflációs rátát Franciaországban mérték, 6,6 százalékot. Máltán 7,0, Finnországban 7,9 százalékos volt a pénzromlás üteme augusztusban.