Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Ryanair – A Boeing problémái komoly forgalomkieséshez vezethetnek

A Ryanair (RYA.I) arra számít, hogy a 2024-es nyári csúcsszezonra öt-tíz repülőgéppel lesz kisebb a cég flottája a Boeing (BA.N) kiszállítási késedelmei miatt. Ez valószínűleg arra kényszeríti őket, hogy csökkentsék forgalomnövekedési előrejelzésüket – mondta Michael O’Leary vezérigazgató.

A Ryanairnek eredetileg 57 Boeing MAX 8200 típusú gépet kellett volna szállítani április végéig. O’Leary szerint a késedelmek miatt valószínűleg 200 millió utast szállítanak a májustól kezdődő pénzügyi évben az előzőleg előrejelzett 205 millióval szemben. Az diszkont légitársaság a folyamatos késedelmek hatására csökkentette téli menetrendjét. Emiatt a 2024 márciusáig tartó év forgalmi előrejelzését 183,5 millió utasra csökkentették az eredetileg tervezett 185 millióról.

„Karácsony előtt 27 repülőgépet kellett volna leszállítaniuk nekünk. Végül 11-et kaptunk. Április végéig 57 repülőgépet kellett volna kapnunk, és szerencsések leszünk, ha június végéig 50 eljut hozzánk” – mondta O’Leary. „Így a nyári csúcsszezonra öt, hét, talán tíz repülőgéppel leszünk kevesebbek.” „Ha azt nézzük, hogy 5 millióval kevesebb utasunk lesz a 205 millióhoz képest, valószínűleg a profitunk két, két és fél százalékát veszítjük el” – tette hozzá.

A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) 171 MAX 9-es repülőgépet állított le szombaton. Miután egy ajtódugónak nevezett panel lerobbant egy Alaska Airlines járatáról, nem sokkal azután, hogy pénteken felszállt az oregoni portlandi repülőtérről. O’Leary szerint a Boeingnek és a rivális repülőgépgyártónak, az Airbusnak (AIR.PA) „jelentősen javítani kell a minőségellenőrzésen” a gyártási késedelmek felzárkóztatása érdekében. Az ír légitársaság – amely az utasok száma alapján Európa legnagyobb légitársasága – kizárólag Boeing 737-eseket használ fővonalas flottájában és a Boeing egyik legnagyobb ügyfele.

Forrás: Reuters

Borítókép: Shutterstock