2024 június 21

Remek volt az amerikai fogyasztók hangulata

Az előzetesen közöltnél kisebb mértékben romlott, azonban így is hathavi mélypontra esett a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe májusban.

végleges adatok szerint a a fogyasztói hangulatindex az előzetesen közölt 67,4 pont helyett 69,1 pontra csökkent az áprilisi 77,2 pontról. Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója az áprilisi 76,0 pontról 68,8 pontra gyengült az előzetesen becsült 66,5 pont helyett. A jelenlegi helyzetet tükröző almutató az áprilisi 79,0 pontról 69,6 pontra süllyedt az előzetes becslés alapján közölt 68,8 pont helyett.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 3,3 százalékra nőtt. Az áprilisi 3,2 százalékról, így a világjárványt megelőző két évben mért 2,3-3,0 százalék közötti érték felett állt. Az ötéves inflációs várakozás április után májusban is 3,0 százalék volt. Az elmúlt 34 hónapból 30 hónapban a szűk, 2,9-3,1 százalék közötti sávon belül ingadozott. A hosszú távú inflációs várakozások továbbra is magasabbak a pandémia előtti két évben tapasztalt 2,2-2,6 százalékos értékekhez képest – közölte a távirati iroda.

A Michigani Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszáma az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adó fogyasztás várható alakulásának. A Michigani Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább 500 embert kérdeznek meg telefonon.