2024 június 20

Kína – elege lett a szuperhatalomnak az USA-ból

Kína közölte a minap, hogy intézkedéseket hozott 12, az amerikai katonai-ipari komplexumban érintett vállalat és azok vezetői ellen. Mindezt válaszul a Tajvan Egyesült Államok által támogatott felfegyverzésére és a kínai cégekre kivetett szankciókra.

A kínai külügyminisztérium szerint az érintett amerikai vállalatok között vannak a Lockheed Martin, a Raytheon és a General Dynamics egységei. Az intézkedések, amelyek magukban foglalják az eszközök befagyasztását Kínában és a vezetők beutazásának megtiltását az országba, szerdától léptek életbe. Az akció válasz az Egyesült Államok „indokolatlanul jogellenes egyoldalú szankcióira, amelyeket számos kínai entitásra vetettek ki az úgynevezett Oroszországgal kapcsolatos tényezők miatt” – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Kína szerint az Egyesült Államok „figyelmen kívül hagyta objektív és pártatlan álláspontját az ukrajnai válságban”, helyette „egyoldalú zaklatással és gazdasági erőszakot alkalmazott”. A minisztérium szerint az Egyesült Államok továbbra is fegyvereket ad el Tajvannak. Ez „súlyosan sérti” a két ország között hozott egyezményeket. Valamint „súlyosan aláássa” Kína szuverenitását és területi integritását.

Képek forrása: Shutterstock