2023 január 28

Mégsem úgy lesz, ahogy vártuk – Lefordult a piac

Megtorpantak a világ részvényei, miután világossá vált, hogy a jegybankok nem fognak a piac várakozása szerint lazítani. A gobális gazdasági helyzet alakulása miatt, egy elhúzódó kamatemelési ciklus várható.

Ausztrália

Az ausztrál dollár több, mint öt hónapja a legmagasabb szintre emelkedett, miután az elmúlt negyedévben 33 éves csúcsra, 7,8%-ra nőtt az infláció, ami alátámasztotta, hogy az ausztrál jegybank (Reserve Bank of Australia, RBA) a jövő hónapban újabb kamatemelést hajt végre.

Kanada

A kanadai központi bank várhatóan szerdán ismét kamatemelést hajt végre, mivel a közelmúltban közölt erős adatok alátámasztják az újabb kamatemelésre vonatkozó várakozásokat.

Indexek

Az európai részvények kereskedése gyenge volt, az Euro STOXX 600 4%-ot esett. Az amerikai tőzsdei határidős részvények gyenge Wall Street-i nyitást jeleztek.

Részvények

Globálisan a részvények a 2022-es visszaesés után idén erős nyereséget könyvelhettek el, mivel az infláció elérte a csúcspontját, és az amerikai kamatemelések mérséklődnek. A kínai COVID-ellenőrzések lebontása és a határok újbóli megnyitása tovább javította a befektetői hangulatot.

Az MSCI világ részvényindexe, amely ebben a hónapban több mint 6%-kal emelkedett, nagyjából stabilan az öthavi csúcsok közelében tartózkodott.

“Véleményünk szerint a kockázatos eszközök mozgása túlzás” – mondta Guy Miller, a Zurich Insurance Group vezető piaci stratégája.

“Nagyjából az a problémánk, hogy a gazdasági feltételek romlanak, és az általunk vizsgált adatok ebbe az irányba mutatnak.”

Ázsiában az MSCI legszélesebb, Japánon kívüli ázsiai-csendes-óceáni részvényindexe hét hónapos csúcsot ért el. A kereskedési volumen visszafogott volt, mivel a kínai és a tajvani piacok még zárva voltak a holdújév ünnepe miatt.

A Microsoft részvényei 2,4%-kal csökkentek a piac nyitása előtt. A Microsoft szerdán közölte, hogy egy hálózati problémát vizsgál, amely több szolgáltatást is érintett.

A technológiai titán vártnál jobb eredményei kedden némi erőt mutattak a gyenge gazdasággal szemben, de a bevételek növekedése a szektor számára egy küzdelmes jövőt jósolt.

Forrás: reuters.com