Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 24

Leminősítette Fehéroroszországot a Moody’s

A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody’s Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését. A Moody’s minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.

A cég péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „Ca”-ról „C”-re rontotta Fehéroroszország devizában és helyi valutában fennálló hosszú futamidejű szuverén adósságállományának besorolását. A Moody’s osztályzati listáján a „C” besorolás a legrosszabb minősítési szint, amely a már beállt törlesztési csődöt jelzi. Az osztályzatrontáshoz fűzött indoklás szerint a Fehéroroszországra megállapított „C” besorolás a Moody’s azon várakozását tükrözi, hogy az ukrajnai háború elhúzódása miatt a külföldi szankciók középtávon is korlátozzák Fehéroroszország képességét devizaadósság-szolgálati kötelezettségeinek teljesítésére. Ez valószínűleg 65 százalékot maghaladó veszteséget okoz a kötvénybefektetőknek. A „C” osztályzat az elemzés szerint azt is jelzi, hogy a Moody’s várakozása szerint Fehéroroszország mindaddig devizakötvény-törlesztési csődhelyzetben marad. Amíg támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziót, és amíg az emiatt kirótt szankciók érvényben maradnak.

A Moody’s indoklása szerint várható az is, hogy a szankciók tartós károkat okoznak a fehérorosz gazdaság növekedési potenciáljának. Tekintettel a magánszektorban uralkodó egyre nehezebb kondíciókra, amelyek a szakképzett munkaerő elvándorlásához vezetnek. Fennakadásokat okoznak az olyan dinamikus ágazatok működésében, mint a kommunikációs és információtechnológia. A hitelminősítő elemzése szerint Fehéroroszország bruttó nemzetközi tartalékai az áprilisi állapot alapján 8 milliárd dollár közelében jártak. Ez nagyon alacsony, de a tavaly decemberi helyzethez mérve viszonylag stabil szint, és nem sokkal marad el az ukrajnai háború kezdete előtti értéktől – ismertette a távirati iroda.

A Moody’s közölte ugyanakkor, hogy becslése szerint a saját definíciója alapján – vagyis az arany- és az SDR-tartalék kiszűrésével – számolt devizatartalék sokkal alacsonyabb, hozzávetőleg 3 milliárd dollár lehetett áprilisban. Ez körülbelül egyhavi importfedezetnek felel meg, és emiatt a fehérorosz gazdaság rendkívül sebezhető a kedvezőtlen sokkhatásoktól – áll a hitelminősítő elemzésében.