2024 május 20

Kína egyik vezető bankja nem éri el vezérigazgatóját

Kína egyik vezető befektetési bankja, a China Renaissance közölte, hogy napok óta nem tudja elérni alapító elnök-vezérigazgatója, Pao Fant. A hírre bezuhantak a pénzintézet részvényei pénteken.

A China Renaissance Holdings csütörtökön a hongkongi tőzsdére benyújtott bejelentésében tájékoztatott, hogy nem tudja felvenni a kapcsolatot Paóval, aki olyan jelentős ügyleteken dolgozott, mint a JD.com e-kereskedelmi vállalat és a Kuaishou rövidvideó-platform tőzsdei bevezetése. A vállalat hozzátette: nem tud róla, hogy Pao üzleti tevékenység miatt lenne elérhetetlen. A bejelentést követően zuhanórepülésbe kezdtek a China Renaissance részvényei a hongkongi tőzsdén pénteken: volt olyan időszak, hogy ötven százalékkal volt alacsonyabb a részvényárfolyam. „Nagyon szokatlan, ha egy tőzsdén bejegyzett vállalat önként nyilvánosságra hozza, hogy nem tudja elérni az egyik magas rangú vezetőjét vagy nagyobb részvényesét” – magyarázta Dickie Wong, a Kingston Securities hongkongi pénzügyi vállalat egyik vezető munkatársa. „Ez arra utal, hogy jó ideje hiába próbálják elérni az illetőt” – tette hozzá.

A pekingi vezetés komoly tisztogatást hajtott végre a technológiai nagyvállalatok körében az elmúlt két évben. A China Renaissance korábbi elnökét, Cong Lint tavaly szeptemberben vitték el a kínai hatóságok – emlékeztetett a Cajhszin kínai hírportál. Kínában a pénzügyi ágazatot célzó korrupcióellenes vizsgálatok során több tucatnyi tisztviselőt és pénzügyi vezetőt vontak felelősségre különféle intézményeknél, köztük volt az Everbright Securities, a China Construction Bank és az ICBC nagybank. Pao korábban a Credit Suisse-nél és a Morgan Stanley-nél dolgozott. 2005-ben alapította a China Renaissance-t, amelyet 2018-ban vezetett be a tőzsdére. A bank ügyfelei vezető technológiai cégek – közölte a távirati iroda.