2024 február 29

Foxconn – Bevételcsökkenést prognosztizál a tajvani óriás

A tajvani Foxconn a világ legnagyobb elektronikai beszállítójaként működik és leginkább az iPhone-ok és más Apple-eszközök gyártásáról ismert. A vállalat közölte, hogy az előző negyedévben tapasztalt lassabb piaci kereslet után az első negyedévben a magas bázisról származó bevételének csökkenésére számít az előző év azonos időszakához képest.

Az első negyedév hagyományosan csendesebb az ünnepi időszaknál. Ebben a szezonban a tajvani technológiai cégek versenyfutásban szállítják az okostelefonokat, táblagépeket és más elektronikai cikkeket a nagy gyártóknak, például az Apple-nek (AAPL.O). A Foxconn (2317.TW) közleményében azt mondta, hogy az idei első negyedév várhatóan hasonlóan lassú lesz, mint az elmúlt három év azonos időszaka, de az éves bevétel csökkeni fog. A tavalyi év első három hónapjában a bevétel rekordmagas volt miután a gyárak a COVID-járvány után visszatértek a normál működéshez. A hivatalos nevén Hon Hai Precision Industry Co Ltd azt mondta, hogy a múlt hónapban elért T$460.1 milliárd ($14.84 milliárd) bevétel jobb volt, mint várták. Még annak ellenére is, hogy ez 26,9%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

A negyedik negyedévben a bevétel 5,4%-kal csökkent éves összehasonlításban, elérve a T$1.851 trilliót, ami felülmúlta a T$1.827 trillió LSEG SmartEstimate-t. Az Apple részvényeinek árfolyama a héten esett, miután két elemző leminősítette az iPhone-kereslettel kapcsolatos aggodalmak miatt. Viszont a vállalat piaci értékét tekintve továbbra is a legértékesebbek a világon. A Foxconn március 14-én számol be a negyedik negyedév eredményéről. A Foxconn részvényei pénteken a decemberi eladások közzététele előtt stagnálással zártak, szemben a szélesebb piac (.TWII) 0,2%-os esésével.

Borítókép: Shutterstock