2024 február 21

Felszaladt a japán export

Erőteljesen nőtt Japán kivitele júniusban az autók iránti amerikai keresletnek és a chipgyártó gépek Kínába irányuló kivitelének köszönhetően, támogatva azokat a reményeket, hogy az export hajtja a világ harmadik legnagyobb gazdaságának fellendülését.

A japán pénzügyminisztérium szerdán közzétett előzetes adatai szerint éves összevetésben 48,6 százalékkal, 7220,79 milliárd jenre emelkedett az export értéke. Elemzők kicsit gyengébb ütemre, 46,2 százalékos bővülésre számítottak a májusi 49,6 százalékos emelkedés után.

Már a negyedik egymást követő hónapban nőtt éves szinten kétszámjegyű ütemmel Japán exportja, bár az emelkedéshez nagyban hozzájárul az is, hogy a tavalyi bázis nagyon alacsony, mivel a koronavírus-járvány első hulláma akkor gyakorlatilag megbénította a gazdaságokat.

Az import értéke 32,7 százalékkal, 6837,61 milliárd jenre kúszott fel júniusban. Elemzők 29 százalékos növekedést vártak a májusi 27,9 százalékos ugrás után.

A kereskedelmi mérleg 383,2 milliárd jen (3,49 milliárd dollár) többlettel zárt júniusban, miközben elemzők 460 milliárd jenes többletet vártak az előző havi 189,4 milliárd jen hiány után.

A kormányzat arra számít, hogy a külső kereslet által pörgetett export ellensúlyozhatja annak hatását, hogy gyengül a hazai fogyasztók költekezési hajlandósága a járvány újabb fellángolása miatt.

Reményre ad okot, hogy az év első felében 23,2 százalékkal – 2010 első fél éve óta a leggyorsabb ütemben – bővült az export, és értéke már meghaladja a járvány előtti, 2019. első félévi szintet.

A legnagyobb kereskedelmi partner Kínába irányuló export értéke 27,7 százalékkal nőtt júniusban, ami chipgyártó gépek, a nyersanyagok és a műanyag iránti kereslet felfutásának köszönhető.

A politikailag is kényes amerikai viszonylatban Japán exportja 85,5 százalékkal emelkedett, ami az autók, autóalkatrészek és motorok robusztus ütemű kiszállítására vezethető vissza.

Az exportorientált japán gazdaság teljesítménye az első negyedévben 1,0 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, jóllehet az előző két negyedévben még növekedni tudott a gazdaság. A tavalyi első negyedévhez képest 1,3 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP).

A márciussal véget ért 2020-as pénzügyi évben 4,6 százalékkal csökkent Japán reál GDP-je.

Elemzők arra számítanak, hogy a japán gazdaság teljesítménye a második negyedévben is csökkent, de a harmadikban már nőni fog.

A japán jegybank arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 3,8 százalékkal, a 2022-es pénzügyi évben pedig 2,7 százalékkal nő a gazdaság.