2024 április 17

Felfutott Kína exportja a nyár végén

A kínai vámszolgálat kedden azt közölte, hogy a kivitel dollárban számolt értéke 25,6 százalékkal nőtt augusztusban éves összevetésben. A kínai export ezzel a tizennegyedik egymást követő hónapja nőtt augusztusban. Elemzők a bővülés mértékének mérséklődésére számítottak, 17,1 százalékos növekedést vártak a júliusi 19,3 százalékos emelkedés után – adta hírül a távirati iroda.

Tavaly augusztusban a kínai kivitel szerényebben, 9,5 százalékkal növekedett részben amiatt, hogy a globális gazdaságot még mindig fogva tartotta a koronavírus-járvány. A behozatal dollárban számolt értéke 33,1 százalékkal nőtt augusztusban, ami szintén gyorsulás a júliusi 28,1 százalékkal szemben és felülmúlta a szakértői várakozások átlagában szerepelt 26,8 százalékot.

A kínai import ezzel a tizenegyedik egymást követő hónapja nőtt, ám a kedvező adatok hátterében részben a koronavírus-járvány miatti 2020-as alacsony bázisadatok állnak. Tavaly augusztusban a kínai behozatal 2,1 százalékkal csökkent. A kínai külkereskedelmi mérleg 58,34 milliárd dolláros többlettel zárt augusztusban. Elemzők 51,05 milliárd dolláros többletet becsültek a júliusi 56,59 milliárd dollár után. Kína külkereskedelmi többlete az Egyesült Államokkal szemben 37,68 milliárd dollárra nőtt augusztusban a júliusi 35,4 milliárd dollárról.