2024 július 14

A kínai jegybank nem változtatott az alapkamaton

A kínai központi bank 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével.

A jegybank tavaly augusztus óta eddig kétszer változtatta a kamatot. Az idén júniusban az addig érvényes 3,65 százalékról 3,55 százalékra, majd augusztusban a jelenleg is érvényes 3,45 százalékra. A kínai központi bank az ötéves lejáratú hitelek kamatához sem nyúlt, 4,20 százalékon tartotta azt. Az ötéves hitelek kamatát júniusban változtatták 4,30 százalékról a jelenleg is érvényes 4,20 százalékra. Az elemzőket nem lepte meg a hétfői döntés. Különösen azután, hogy a központi bank a múlt héten szinten tartotta a középtávú likviditási hiteleinek (MLF) kamatát.

Az MLF a kínai jegybank által a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használt fontos hitelezési eszköz, amely közvetlenül befolyásolja az LPR kamatlábat. Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. Az elemzők a vártnál kedvezőbb harmadik negyedévi kínai GDP, illetve októberi kiskereskedelmi és ipari termelési adatok alapján egyre kevésbé számítanak gazdaságösztönző kamatcsökkentésre.

Borítókép forrása: Shutterstock