2024 május 24

A japán jegybank nem változtatott laza monetáris politikáján

Az elemzői várakozásokkal összhangban nem változtatott a már hosszabb ideje tartó rendkívül laza monetáris politikáján a japán jegybank (BoJ), de némileg visszafogta az áprilissal kezdődő új pénzügyi évre vonatkozó inflációs előrejelzését.

A keddi döntés értelmében a kereskedelmi bankok jegybanknál elhelyezett rövid lejáratú betéteinek éves kamata mínusz 0,1 százalékon maradt, és nem változott az a cél sem, hogy a tízéves japán államkötvény kamatát nulla szint körül tartsák. A jegybank fenntartotta a tízéves állampapírok legfeljebb 1 százalékos hozamára vonatkozó célját is.

A jegybank az októberben várt 2,8 százalékról 2,4 százalékra módosította az idén áprilissal kezdődő új pénzügyi évre vonatkozó inflációs előrejelzését, a 2025 áprilisával induló következő pénzügyi évvel kapcsolatos inflációs várakozását ugyanakkor 1,7 százalékról 1,8 százalékra emelte.

A japán jegybank által inkább nyomon követett, a friss élelmiszerek nélkül számított maginfláció másfél éve a legalacsonyabb, 2,3 százalék volt decemberben éves összevetésben a novemberi 2,5 százalékos emelkedés után. A lassulás ellenére a maginfláció 21. hónapja áll a jegybank 2 százalékos inflációs célja fölött tavaly decemberben.