2023 február 05

Újév estélyén sem csillapodott a háború

Oroszország éjszakai támadásokkal köszöntötte 2023-at, rádaásul egy megváltozott taktikával. Eddig általában heti rendszerességel történtek a dróntámadások, azonban az előző héten egymás után több napon is csapást intézett az orosz oldal.

Miután december 31-én több tucat rakétát lőtt ki, Oroszország január 1-jén és 2-án több tucat iráni gyártmányú Shahed drónt indított. Kijev azonban hétfőn közölte, hogy a legutóbbi hullámban mind a 39 drónt lelőtték, köztük 22-t a főváros felett.
Kijev szerint az új taktika Oroszország kétségbeesésének jele, mivel Ukrajna légtérvédelmi képessége javult.

Oroszország hónapok óta próbálta megsemmisíteni Ukrajna energetikai infrastruktúráját, de kudarcot vallott, mivel Ukrajna jobb védelmi eszközöket szerzett – mondta Andrij Jermak elnöki kabinetfőnök a Telegramban.

“Most útvonalakat keresnek, és megpróbálnak valahogyan eltalálni minket, de a terrortaktikájuk nem fog működni. Az égboltunk pajzzsá fog válni”.
Volodimir Zelenszkij elnök dicsérte az ukránokat, amiért hálásak a csapatoknak és egymásnak, és azt mondta, hogy Oroszország erőfeszítései hasztalannak bizonyulnak.

“A drónok, rakéták, és minden egyéb sem nem fog segíteni rajtuk” – mondta az oroszokról. “Mert mi egységesen állunk. Őket csak a félelem tartja össze”.

Ukrajna légvédelmi rendszerei egész éjjel dolgoztak, hogy hatástalanítsák a támadó drónokat és figyelmeztessék a lakosokat a közelgő veszélyre.

“Hangzavar a régióban és a fővárosban: éjszakai dróntámadások” – mondta Olekszij Kuleba kijevi kormányzó. “Az oroszok több hullámban indítottak Shahed drónokat. Kritikus infrastrukturális létesítményeket vesznek célba. A légvédelem dolgozik”.

Veszteségek a Nagy Medvénél

Az orosz oldal azonban nem a dróntámadásokra koncertált, hanem egy, az állításuk szerint komoly veszteségeket okozó ukrán csapásra. A hírekből kiderül, hogy nagyszámú orosz katona vesztette életét egy ukrajnai kollégiumban, ahol az orosz katonákat szállásolták el. A két fél nem közölt pontos adatokat, azonban mind az ukrán mind az orosz média több szász áldozatról beszél.

Forrás: reuters.com