2023 január 28

Újabb rekordokat döntött az európai gáz árfolyama, ezúttal déli irányba

Az európai gázárak az orosz-ukrán háború kirobbanása óta látott legalacsonyabb szintre estek vissza. Bár az átlagosnál még mindig magasabban található az unió számára is irányadó Dutch TTF Natural Gas Futures értéke, jelentős megkönnyebbülést jelent, hogy az augusztus végén tapasztalt megawattóránként 367 dolláros árfolyam óta a medvék megállíthatatlanul uralták a piacot. Az árak azóta majd 300 dollárral csökkentek, hétfőre elérve a 77-es szintet, amely az egy hónappal ezelőtti szinthez képest is egy 50 százalékos mínuszt jelent.

(www.shutterstock.com)

Az enyhe tél eddig lehetővé tette az uniós országok számára, hogy kevesebb gázt használjanak fel a felhalmozott készleteikből. Ez rövid távon jelentős örömre ad okot, azonban a téli időszakban tapasztalhatunk még hidegebb napokat. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a mostani időszakot át fogja vészelni a blokk. Nem lehet viszont hátradőlni, hiszen az orosz gázcsapok teljes elzárása sincs kizárva a lehetséges forgatókönyvek közül. Ha nem is az oroszok fogják elzárni, akkor idővel majd az unió szeretné teljesen megszakítani a kapcsolatot. Ehhez azonban megfelelő infrastruktúrára lesz szükségünk, hiszen egy újabb téli időszakra nem készülhetünk fel méregdrága LNG szállítmányok felvásárlásával. Sürgősen költséghatékonyabb módszerre van szükségünk.

(www.shutterstock.com)

A Gazprom jelentése és az EU-s tárolók töltöttsége

A Gazprom orosz energiaipari óriás gázexportja az Európai Unióba és Svájcba tavaly 55 százalékkal csökkent, közölte hétfőn a vállalat. Európa volt korábban a Gazprom fő exportpiaca, azonban a háború és a gazdasági szankciók véget leromlott az együttműködés. Az európai tárolók szintje hétfőn 83 százalék volt, ami egyelőre csökkenti a további szállítmányok felvásárlásának szükségességét.

(www.shutterstock.com)

Bár elég kényelmes számunkra a mostani helyzet, a szakértők arra figyelmeztettek, hogy egy esetleges hidegfront miatt ismét drágulhat a gázár. Thierry Bros, energiapiaci elemző szerint Putyin is okozhat még zavargást a piacon. Bizonyos országoknak kevesebb, míg másoknak több gázt küldhet az országok megosztásának reményében. Hozzátette azt is, hogy bár Európa most felkészültebben várhatja az újévet, mint 2022 januárjában, amikor a tárolók csak 54 százalékos kapacitásnál voltak, idén nyáron nehezen fogja feltölteni készleteit, ha nem kap 30 milliárd köbméter orosz gázt.

Forrás: voanews.com

Címlapkép: Shutterstock