2023 december 11

Tízezer embert rúg ki a Moller-Maersk

Az A.P. Moller-Maersk (MAERSKb.CO) hajózási csoport harmadik negyedéves beszámolójában közölte, közölte, hogy legalább 10.000 munkahelyet szüntet meg a többletkapacitás, a növekvő költségek és a gyengülő árak miatt.

A Maersk, amely a globális konténerkereskedelem egyhatodát uralja, és óriási kiskereskedelmi és fogyasztási cikkeket gyártó vállalatnak, például a Walmart és a Nike számára szállít árukat. Az elemzők és a befektetők által vártnál meredekebb keresletcsökkenést jelzett. „Iparunk új normával néz szembe, ami visszafogott kereslettel, a megszokotthoz visszatérő árakkal és a költségbázisunkra nehezedő inflációs nyomással jár együtt” – nilatkozta Vincent Clerc vezérigazgató. „A nyár óta a legtöbb régióban túlkapacitást tapasztaltunk. Ami árcsökkenést váltott ki, és nem volt érzékelhető fellendülés a hajók kihasználatlanságban sem” – tette hozzá. A koppenhágai székhelyű vállalat részvényei 11,1%-kal rekordalacsony szintre estek.

Bizonytalan a részvény-visszavásárlási program

Morten Holm Enggaard, a Jyske Bank elemzője szerint a részvények árfolyamát elsősorban az sújtotta, hogy a Maersk bizonytalan a részvény-visszavásárlási programjának folytatásával kapcsolatban. „Ennek csak egyetlen magyarázata lehet, mégpedig az, hogy 2024-ben nehéz idők jöhetnek” – szögezte le Enggaard.

A Maersk arra számít, hogy az óceáni üzletágban a globális konténerforgalom idén akár 2%-kal is visszaeshe. Elsősorban a gyenge fogyasztói kereslet és a koronavírus világjárványt követő készletcsökkenés miatt – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.  

100 ezer alá csökken a létszám

A Moller-Maersk nyilvánosságra hozta, cég létszáma a januári 110 ezerről 100 ezer alá fog csökkenni. Ez a „belső tisztogatás” közel 600 millió dolláros megtakarítást eredményez. A cég megtartotta az egész éves bevételi és üzemi eredményre vonatkozó előrejelzését. Arra számít, hogy mindkettő a várakozás alsó határán fog landolni. A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény 1,9 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 10,9 milliárd dollárról, ami némileg meghaladta a 1,81 milliárd dolláros elemzői várakozást. A bevételek 47%-kal 12,1 milliárd dollárra csökkentek – közölt a Reuters.